Ministerie van Justitie

Extra geld voor veiligheid, cellen en bestrijding terrorisme 21 september 2004

Justitie krijgt de komende jaren extra geld om de criminaliteit en overlast in de publieke ruimte aan te pakken. In 2005 is er ruim 83 miljoen euro extra beschikbaar. Het grootste deel wordt gebruikt om de detentiecapaciteit uit te breiden. Het gevangeniswezen krijgt er 720 plaatsen bij, de jeugdinrichtingen en tbs-klinieken respectievelijk 80 en 25 plaatsen. Ook komt er extra geld voor een structurele uitbreiding van de capaciteit voor vreemdelingenbewaring.

Volgend jaar komt er bijzondere aandacht voor het terugdringen en voorkomen van geweld in de samenleving, variërend van huiselijk geweld tot geweld in de publieke ruimte. Minister Donner wil meer duidelijkheid verschaffen hoe en wanneer burgers in bepaalde situaties elkaar kunnen corrigeren op ongewenst gedrag. Daarnaast zal een wettelijke maatregel van kracht worden waarbij plegers van huiselijk geweld een tijdelijk huisverbod opgelegd kunnen krijgen.

Het kabinet geeft voorrang aan de bestrijding van terrorisme. De weerbaarheid van de samenleving en het vermogen van de overheid om aanslagen te voorkomen en te bestrijden, moeten verder worden versterkt. Daarvoor is nieuwe wetgeving nodig, gericht op verruiming van bevoegdheden. Bijzondere opsporingsmethoden worden sneller inzetbaar, de officier van justitie kan in een aangewezen gebied iedereen laten fouilleren en verpakkingen en vervoermiddelen laten doorzoeken. Ook wordt het eenvoudiger om een verdachte van terroristische misdrijven na inverzekeringstelling in bewaring te houden.

Meer informatie: Justitiebegroting 2005