LTO-Nederland

LTO NEDERLAND



'Consequenties trekken uit Europees speelveld voor ondernemers'

LTO: agrarische ondernemers zien nauwelijks iets terug van ambities kabinet

Agrarische ondernemers merken nauwelijks iets van de ambities, die het kabinet heeft om de economie te versterken en meer aan te sluiten bij Brusselse regels. Gezien de magere inkomens in de land- en tuinbouw zijn juist nu maatregelen noodzakelijk om de concurrentiepositie van agrarische bedrijven daadwerkelijk te verbeteren. Dit zegt LTO in een reactie op de kabinetsplannen en Rijksbegroting 2005. Nederland kan het zich eenvoudigweg niet permitteren om bijvoorbeeld op het gebied van milieubeleid en diergezondheidszorg in Europa uit de pas te lopen.
Land- en tuinbouw opereren op een internationale markt en in meerdere sectoren zijn de inkomens dit jaar dramatisch slecht. Het kabinet kondigt op sociaal-economisch terrein echter maatregelen aan die enerzijds leiden tot een onevenwichtige herverdeling van lasten tussen bedrijven en sectoren en anderzijds tot toenemende onzekerheid. Hoewel LTO zich opstelt achter het Hoofdlijnenakkoord en de intenties van dit kabinet, werken tal van maatregelen eerder remmend dan stimulerend in de economische ontwikkeling van agrarische bedrijven. Als het kabinet echt ruimte wil maken voor ondernemerschap, zal het voor de land- en tuinbouw uit een ander vaatje moeten tappen, reageert LTO-voorzitter Gerard Doornbos. Hij verwijst naar de EZ-begroting met een lijst van initiatieven en plannen om de concurrentiekracht van het bedrijfsleven te verbeteren en meer ruimte voor ondernemerschap te maken. Die ambitie en daadkracht mist hij in de LNV-begroting en de toelichting daarop: de woorden ondernemen en ondernemerschap komen er amper in voor en dat geldt ook voor de huidige bedrijfsresultaten. 'Het ministerie van LNV is meer met zichzelf bezig dan met agrarische ondernemers. De drive van EZ is bij LNV niet terug te vinden', aldus de voorzitter van LTO Nederland.
Hij pleit voor meer ruimte en stimulansen voor vernieuwing en bedrijfsontwikkeling; vooral daar gaat de kost voor de baat uit. Op financieel gebied constateert hij scheefgroei ten nadele van de relatief veel kleine bedrijven in de agrarische sector. Een verhoging van de zelfstandigenaftrek zet in de land- en tuinbouw relatief weinig zoden aan de dijk. Doornbos raadt het kabinet dringend aan af te zien van de aangekondigde afschaffing van het grijs kenteken en verhoging van de energiebelasting.
Toch roept dit kabinet volgens Doornbos een sfeer op van arrogantie en eenzijdigheid. De verhoudingen tussen kabinet en sociale partners raken verziekt, terwijl die partners ook hun aandeel zullen moeten leveren om de economie weer gezond te maken. 'Als het kabinet zich van niemand en niets iets aantrekt, gaat het fout. Er valt niet te ontkomen aan een hogere arbeidsproductiviteit en meer arbeidsparticipatie. Maar je bereikt meer door met elkaar het gesprek aan te gaan, dan met confrontatie en sociale partners de weg af te snijden.'
Het kabinet getuigt in voorstellen en aangekondigde plannen van tweeslachtigheid als het gaat om de verhouding met andere EU-lidstaten. Door strenger te zijn dan in het buitenland, wordt de productie naar elders verplaatst en wordt er niet werkelijk iets opgelost, zo erkent LNV. Aan de ene kant wordt gepleit voor harmonisatie van maatregelen in Europa en aan de andere worden voorstellen gedaan die de verschillen met andere landen niet kleiner, maar nog groter maken. Veehouders wachten nieuwe kostenverhogingen als gevolg van 'eigen' beleid voor diergezondheid en de destructie van kadavers. De verschillen in kostentoerekening bij ernstige dierziektes en keuringskosten zijn al groot. Doornbos: 'Een gelijk speelveld voor ondernemers in Europa, het kabinet belijdt dit vaak met de mond. Het is hoogste tijd om daar consequenties uit te trekken.' De vernieuwing in land- en tuinbouw zal naar de overtuiging van LTO alleen doorzetten bij betere bedrijfsresultaten. Het vorig jaar gestarte Innovatieplatform richt zich vooral op fundamenteel-strategisch onderzoek en veel minder op praktijkgericht onderzoek. Aanzetten tot innovatie komen echter vaak van bedrijven, dit blijkt ook uit ervaringen in de glastuinbouw en ook de rundveehouderij en het verwante agrofoodcomplex. De kans op doorbraken wordt groter, naarmate meer in clusters wordt gedacht en gewerkt.

Voor versterking ondernemerschap zijn nodig:

- snellere harmonisatie van regels en kostentoerekening in de Europese Unie;

- voortvarende aanpak vermindering administratieve lastendruk;
- wegnemen van belemmeringen in beleid ruimtelijke ordening;
- vrij verkeer van werknemers in de Europese Unie;
- bij voortzetting van bedrijf geen schenkings- en successierecht.

Datum :20 september 2004
Nummer :P24069
Informatie:Gerard v.d. Grind (tel. 070 338 2771) en Jack Luiten (tel. 070 3382721)

21 sep 04 15:15