Ministerie van Justitie

Persbericht

Extra capaciteit vreemdelingenbewaring
21 september 2004

Justitiebegroting 2005

De capaciteit voor vreemdelingenbewaring wordt de komende jaren sterk uitgebreid. Er komen structureel 432 plaatsen bij tot ruim 2.000 plaatsen in 2007. Extra capaciteit voor vreemdelingenbewaring is noodzakelijk voor een effectief uitzetbeleid.

De voornemens uit de Terugkeernota zullen in 2005 hun volle beslag krijgen, waarbij speciale aandacht uitgaat naar de gefaciliteerde terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers die onder de oude Vreemdelingenwet asiel hebben aangevraagd. Dat schrijft minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie in de begroting voor 2005.

Terugkeerbeleid
Het nieuwe terugkeerbeleid betekent ook de introductie van nieuwe vormen van opvang voor asielzoekers onder de nieuwe vreemdelingenwet. Er komen locaties voor twee verschillende categorieën asielzoekers: oriëntatielocaties en terugkeerlocaties. In een oriëntatielocatie worden asielzoekers opgevangen die wachten op de beslissing op de asielaanvraag. De asielzoekers die daar een negatieve beslissing van de Immigratie- en Naturalisatiedienst ontvangen, worden vervolgens overgeplaatst naar de terugkeerlocaties.

In Europees verband wordt gewerkt aan de totstandkoming van een gezamenlijk terugkeerbeleid door onder andere het afsluiten van Europese terug- en overnameakkoorden en de gezamenlijke uitvoering van terugkeeroperaties.

Asiel
Het kabinet gaat er van uit dat het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt de komende jaren zich zal stabiliseren rond de 14.000. Het aantal alleenstaande minderjarige asielzoekers dat naar Nederland komt is de afgelopen jaren ook aanzienlijk gedaald (6.700 in 2001 en 1.340 in 2003). De verwachting is dat deze cijfers ook in 2004 en 2005 laag zullen blijven.

In 2005 gaat een notitie naar de Tweede Kamer omtrent de begrippen vluchtalternatief en vestigingsalternatief, die van belang zijn voor de vraag of bescherming in Nederland moet worden geboden. Nederland geeft immers over het algemeen de voorkeur aan bescherming van vluchtelingen in de regio en ondersteunt daarom op het gebied van het Europese asiel- en migratiebeleid het dossier 'bescherming in de regio'. Via één of meer pilotprojecten wil Nederland in 2005 op dit terrein voortgang boeken. Naast de asielprocedure in eigen land, hanteert Nederland ter ondersteuning van het beleid van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties (UNHCR) een jaarlijks quotum voor de hervestiging van daartoe door de UNHCR voorgedragen personen die tot dusver elders door de UNHCR opgevangen worden. Het quotum voor de periode 2004-2007 is vastgesteld op 1.500 personen: 500 uitgenodigde vluchtelingen per jaar.

Regulier
In 2004 heeft het kabinet besloten tot invoering van één loket, één procedure en één vergunning voor (arbeids)kennismigranten. In 2005 zal worden gewerkt aan verdere modernisering van het beleid op het terrein van de arbeidsmigratie. Tevens zal het kabinet nieuw beleid formuleren voor arbeid als zelfstandige, in het bijzonder voor hen die een bijdrage leveren aan de kenniseconomie. Tevens zal naar verwachting in 2005 een nieuwe systematiek voor legesheffing worden ingevoerd.

Nieuw inburgeringsstelsel
Inburgering en onderwijs zijn de voornaamste instrumenten om de noodzakelijke toerusting van minderheden in ons land te realiseren. Het
arbeidsmarktbeleid is erop gericht belemmeringen voor minderheden tot deelname aan arbeid uit de weg te helpen. In 2005 zal het voorgenomen beleid op deze terreinen worden uitgevoerd.

Ten behoeve van het nieuwe inburgeringsstelsel zullen in 2005 een aantal activiteiten worden ondernomen. De examenontwikkeling in het buitenland zal erop gericht zijn dat medio 2005 het inburgeringsexamen voor gezinsherenigers en gezinsvormers in de herkomstlanden zal zijn ingevoerd. Vanaf dan zullen mensen eerst getoetst worden op hun kennis van de Nederlandse taal en maatschappijkennis alvorens in aanmerking te komen voor een machtiging voor verblijf (MVV).

De inburgering in Nederland voor de nieuwkomer in Nederland is afgerond als betrokkene met succes het inburgeringsexamen heeft afgelegd. Advies over de inburgeringseisen is inmiddels uitgebracht en dit zal worden meegenomen bij de verdere uitwerking van de examens. Het aanbod voor inburgeringscursussen zal in 2005 worden vrijgegeven aan gecertificeerde instellingen.

Onderwijs
Het voorkomen en verminderen van taalachterstand is een middel tot verbetering van schoolprestaties van allochtone jongeren. Om de doorstroming naar HAVO, VWO of MBO en HBO te vergroten, zullen de Nederlandse gemeenten ook in 2005 ertoe aangezet worden om meer prestatiegericht te gaan werken bij het aanbieden van Voor- en Vroegschoolse Educatie-programma's (vve-programma's). De door de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie ingestelde 'Vliegende Brigade' zal de gemeenten hierbij ondersteunen. Op het VMBO zullen pilots gaan draaien waarbij de inzet is om via geïntegreerde (of duale) trajecten in het VMBO meer allochtonen jongeren een diploma of startkwalificatie te laten behalen.

Arbeid
Het kabinet streeft naar verbetering van de arbeidsmarktpositie van etnische minderheden door vergroting van de arbeidsparticipatie met 0,75 % in 2005. De minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie zal bedrijven stimuleren op diversiteit gericht personeelsbeleid (verder) te ontwikkelen. Om de slaagkans van etnische ondernemers te vergroten in 2005 zullen in enkele steden kennisateliers worden opgezet, waarbij lokale beleidsmakers, MKB, KvK's, buurtverenigingen, lokale politiek en etnische ondernemers elkaar ontmoeten en gezamenlijk naar oplossingen zoeken.