VEWIN
http://www.vewin.nl



Rijswijk, 21 september 2004

Kabinet laat kansen voor innovatie in de watersector liggen:

Beleidsvoornemens komen niet ten goede aan investeringen in innovatie door waterbedrijven

De Rijksbegroting 2005 besteedt nauwelijks aandacht aan stimulering van de Nederlandse waterexpertise en -technologie. Het kabinet heeft weliswaar de ambitie om Nederland in 2010 qua innovatiekracht en concurrentievermogen tot één van de koplopers in Europa te maken, maar voor het beleidsthema water zet de regering die ambitie niet om in daden. En dat terwijl dankzij de Kaderrichtlijn Water in Europa een watermarkt van tientallen tot honderden miljarden euro open ligt. Dat vindt de Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (VEWIN) in reactie op de beleidsvoornemens van dit kabinet. VEWIN grijpt het moment aan om daarover de dialoog met kabinet en Tweede Kamer aan te gaan.

Kwaliteit boven alles
Innovatie is voor de kwaliteit van ons water en drinkwater cruciaal. Het beleid van de watersector is erop gericht om (telkens nieuwe) ongewenste stoffen uit het milieu en het drinkwater te houden, zodat de volksgezondheid preventief bewaakt en beschermd wordt. Het kabinet onderkent het belang van innovatie voor de watersector onvoldoende. Concrete acties om de bestaande innova-tiekracht te ondersteunen en nieuwe initiatieven te stimuleren, zijn niet terug te vinden in de Rijksbegroting.

Kaderrichtlijn Water als kans
Het kabinet ziet de Europese Kaderrichtlijn Water eerder als bedreiging dan als kans. Juist de kansen om nieuwe waterexpertise en
-technologie te ontwikkelen en deze vervolgens te exporteren worden daardoor niet benut. VEWIN is van mening dat de regering daarvoor een veel offensiever strategie zou moeten inzetten en de implementatie van de Kaderrichtlijn veel voortvarender zou moeten oppakken. Ook kan een actief innovatiebeleid voor water een bijdrage leveren aan het realiseren van wereldwijd schoon en veilig drinkwater.

Subsidiestromen drogen op
Daarnaast is een voortdurende versobering van subsidieregelingen zichtbaar. Dit gaat ten koste van de innovatieve kracht van drinkwaterbedrijven. Non-profit sectoren zijn al langere tijd minder bedeeld bij de stimuleringsregelingen van de overheid. Onderzoek van het ministerie van VROM heeft uitgewezen dat profit bedrijven veel meer gebruik kunnen maken van subsidieregelingen dan non-profit. Hoewel waterbedrijven op dezelfde wijze activiteiten uitvoeren en investeringen plegen die het overheidsbeleid ondersteunen, hebben zij minder of geen recht op tegemoetkoming van de overheid.

VEWIN gaat dialoog aan
VEWIN grijpt het verschijnen van de Rijksbegroting 2005 aan voor een dialoog met het kabinet en de Tweede Kamer, om visies en standpunten uit te wisselen en te laten zien wat de watersector op technologisch en innovatief vlak te bieden heeft. VEWIN vertegenwoordigt de Nederlandse drink-watersector. Als brancheorganisatie van de drinkwaterbedrijven, behartigt VEWIN de belangen van haar leden en draagt bij aan een sterke positie van de drinkwatervoorziening en de sector in Nederland en Europa.


- Einde bericht -

Noot voor de redactie (