AVERO ACHMEA
http://www.averoachmea.nl


Kabinet stopt pensioenwensen werknemers niet!


65% werknemers vindt deeltijdpensioen de oplossing

Ruim 66% van de Nederlandse werknemers van 25 jaar en ouder wil uiterlijk in het 62ste jaar met pensioen zonder hiervoor meer te betalen dan nu. Dat blijkt uit onderzoek van Avéro Achmea en Center Data onderdeel van de Universiteit van Tilburg onder 1000 werknemers. Zowel het inleveren van salaris als het inleveren van vakantiedagen is voor een ruime meerderheid niet bespreekbaar.

Ook de wens van werkgevers om de gemiddelde werkweek naar veertig uur te verhogen stuit op tegenstand bij werknemers. Zelfs als men hierdoor eerder met pensioen kan. Slechts 10% van alle werknemers is bereid om
4 uren of meer per week extra te werken om op deze manier een eigen prépensioen te verdienen.

Indien er prépensioenregelingen ontstaan op basis van vrijwillige deelname dan zegt de helft van de ondervraagden hier wellicht aan deel te nemen. 20% van de werknemers zegt zeker aan deze regeling deel te nemen en 30% heeft twijfels. Ook de interesse om de opgebouwde prépensioengelden op te nemen is gering. Minder dan 20% zegt het saldo volledig of voor een deel op te nemen. Ruim 45% van de ondervraagden weet het nog niet.

Over de levensloopregeling zegt ruim 60% van de ondervraagden niet of nauwelijks gehoord te hebben. 33% zegt zeker te willen meedoen aan een levensloopregeling. Van de deelnemers gaat 55% de regeling vooral gebruiken voor de oudedagsvoorziening. Het opnemen van zorgverlof en de mogelijkheid tot een sabbatical leave is voor slechts 10% interessant en zegt deze hiervoor ook de levensloopregeling te willen gebruiken.

Het deeltijdpensioen lijkt de oplossing te zijn. De financiële consequenties van een deeltijdpensioen zijn minder groot dan het behouden van volledig prépensioen en VUT-regelingen. Ruim 65% van de ondervraagden geeft aan positief te staan tegenover deeltijdpensioen. Wel onder de voorwaarde dat uiterlijk op de 65-jarige leeftijd volledig kan worden gestopt met werken. Eén derde van de potentiële deeltijdgepensioneerden wil wel doorwerken na de 65-jarige leeftijd.

Met betrekking tot de AOW-leeftijd zijn de ondervraagden tegen de verhoging van de AOW leeftijd, maar beseffen wel dat hierover een discussie wordt gevoerd. Zo vindt ongeveer de helft van de ondervraagden dat iedereen zelf zou moeten kunnen bepalen wanneer hij of zij AOW ontvangt en dat werknemers met een zwaar beroep ook op jongere leeftijd een AOW-uitkering moet kunnen krijgen.

Noot voor de redactie (