Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WOONBOND

Woonbond over begroting VROM

Huursubsidieontvangers verder in koopkracht achteruit

Huurders zijn zwaar de dupe van het beleid dat het kabinet Balkenende voert. De VROM-begroting meldt dat huurders met huursubsidie in 2005 minstens 1 procent meer van hun in-komen kwijt zijn aan de huur dan in 2004. Dit is hoofdzakelijk te wijten aan de korting op de huursubsidie. Alleenstaanden leveren het meest in. Zij gaan er minstens 1,4 procent op achter-uit. De Nederlandse Woonbond

Huursubsidieontvangers werden per 1 juli 2004 al 12 euro gekort. In 2005 zal de korting verder oplo-pen tot EUR 14,28 per maand. Voor de lagere inkomensgroepen en alleenstaanden stijgt het aandeel van het inkomen dat moet worden besteed aan de huur het sterkst. Alleenstaanden (met inkomen uit loon) zonder kinderen betalen in 2005 gemiddeld maar liefst 31,8 procent van hun inkomen aan huur.

Meer woningen met een geliberaliseerde huurprijs
Een tweede dreiging die de huurder boven het hoofd hangt is dat het kabinet het aantal woningen met een geliberaliseerde huurprijs wil vergroten. Niet zozeer door dure huurwoningen te bouwen, maar door de huurliberalisatiegrens te verlagen. Een huurder van een woning met een geliberaliseerde huurprijs valt niet meer onder de huurprijsbescherming, kan niet meer naar de huurcommissie als hij een conflict heeft met zijn verhuurder. En wordt geacht een markconforme huur te betalen. Het kabinet wil het huidige aantal geliberaliseerde huurwoningen het liefst vervijfvoudigen tot 750.000, waarbij het plan is ook de contracten van zittende huurders open te breken.

Minder ambities
Opvallend is dat het kabinet zijn ambities voor de aantallen nieuw te bouwen woningen nu al omlaag bijstelt. Sprak minister Dekker (VROM) enige tijd terug nog van het terugdringen van het woningtekort tot 1,5 procent, nu is er sprake van een streeftekort van 1,5-2 procent. Daarbij worden er nu ook voor-het eerst 'mitsen en maren' geformuleerd voor de realisatie daarvan (bijvoorbeeld de beschikbaarheid van bestemmingsplancapaciteit). Gelukkig durft het kabinet haar ambities voor woonzorgwoningen op een hoog peil te handhaven. De totale opgave tot 2015 bedraagt 395.000 woningen, maar het kabinet wil uiterlijk 2009 minstens 255.000 extra nultreden woningen beschikbaar krijgen, waarvan 99.000 in de categorie verzorgd wonen.

Zeggenschap verbeterd
De VROM-begroting bevat ook goed nieuws voor huurders. Op bladzijde 49 valt te lezen: "Er wordt naar gestreefd om in deze regeerperiode afspraken te maken over een versterking van de positie van huurdersorganisaties. Hierbij zullen de uitgangspunten zoals verwoord in de brief 'Evaluatie van de Wet op het overleg huurders verhuurders' (WOHV) worden gehanteerd (Kamerstukken II, 2001/2002, 28 160, nr. 1). De Woonbond is daar content mee, maar stelt tegelijkertijd vast dat niet alleen de zeg-genschap van huurders verbetering behoeft, maar ook de rechtspositie van met name huurders in ge-liberaliseerde huurwoningen. Daarnaast dreigt het kabinet de plannen om de huurrechtspraak via huurcommissie te privatiseren door te zetten, terwijl toch bekend is dat zowel de verhuurders als de Woonbond daarop tegen zijn.

U.04.673
Amsterdam, 17 september 2004