NOVIB

Novib: Vervuiling tast millenniumdoelen aan

Datum: 20 september 2004

Embargo tot 21 september 2004, 15.15 uur

Veiligheid en ontwikkeling moeten arm in arm gaan

Novib: Vervuiling tast millenniumdoelen aan

Voor 2005 wijdt minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) mooie woorden aan de millenniumdoelen, maar het is twijfelachtig of haar beleidsvoornemens die ook dichterbij brengen. De gelden voor ontwikkelingssamenwerking dreigen nog meer vervuild te worden met militaire uitgaven. Gewapende veiligheid gaat in de ogen van de minister vooraf aan ontwikkeling, maar in werkelijkheid gaan die beide gelijk op. .Veiligheid is een zaak van leger en politie lijkt de minister te denken, maar echte veiligheid begint waar verarming en uitzichtloosheid eindigen, waar mensen perspectief zien en samenwerken., aldus algemeen directeur Sylvia Borren van Novib.

.De minister kondigt nadrukkelijk aan dat ze verder wil gaan met vervuiling van haar begroting, door in internationaal verband te blijven pleiten voor verwatering van de ODA-normen. Het gevaar bestaat dan dat landen die veel militaire bemoeienis met het Zuiden hebben, zoals de VS en Groot-Brittannië, menen dat ze daarmee meteen het afgesproken percentage aan hulpgelden waarmaken. Van Ardenne wil ook nog steeds meer geld voor het bedrijfsleven uit trekken, zonder de strikte voorwaarde te stellen dat het tot armoedebestrijding en ontwikkeling moet leiden. Ik ben bang dat daardoor de vastgelegde internationale afspraken over reductie van armoede per 2015 zoals onderwijs echt voor iedereen, de millenniumdoelen dus, niet nagekomen worden., zegt Borren.

Novib kan zich goed vinden in de coherentiedoelstelling van de regering, met name op het terrein van de noodzakelijke landbouw-hervormingen. Maar de ontwikkelingsorganisatie vindt een pleidooi voor .nadere afspraken met betrekking tot nationale rapportages door OESO-landen over hun beleidsinspanningen in het kader van het mondiale partnerschap. wel bijzonder weinig ambitieus. Nederland en de EU moeten zich in de handelsbesprekingen met ontwikkelingslanden verantwoordelijker opstellen, zonder steeds op voorhand tegenprestaties te eisen.
.De bevordering en bescherming van de rechten van de mens krijgt vorm in het bilaterale en multilaterale beleid., staat in de begroting te lezen. Novib gaat ervan uit dat het niet noemen van het maatschappelijk middenveld in dit verband een vergissing is, want in conflictgebieden zijn het juist die organisaties die mensenrechtenschendingen als eerste aan de kaak stellen.

Let op embargo!