Arcares
Branchevereniging voor Verpleging en Verzorging

Arcares reactie begroting 2005

De kabinetsplannen beperken de mogelijkheden voor een branchespecifiek arbeidsmarktbeleid, aldus Arcares in haar reactie op de begroting voor 2005.

Arcares is zich bewust van de komende vergrijzing en ontgroening van het personeelsbestand. Maar de problemen die daardoor ontstaan zijn per branche verschillend. Een branchegerichte aanpak wordt door de kabinetsplannen echter onmogelijk gemaakt. Voor de verpleeg- en verzorgingshuizen, een branche met veel werknemers in slijtende functies, is in ieder geval een ruimere overgangsperiode voor de afschaffing van het prepensioen gewenst. De overgangsmaatregel voor mensen van 57 jaar en ouder biedt naar de mening van Arcares te weinig soelaas.

Het niet algemeen verbindend verklaren van CAOs waarin een loonstijging is opgenomen grijpt naar de mening van Arcares in in de onderhandelingsvrijheid van CAO partijen. De arbeidsvoorwaardenvorming is een verantwoordelijkheid van sociale partners betrokken bij de CAO Verpleeg- en Verzorgingshuizen. In dezelfde lijn is Arcares van mening dat het in mindering brengen van ontslagvergoedingen op de WW een belemmering vormt voor goed werkgeverschap bij fusies en reorganisaties.

Voor het overige sluit de begroting aan bij de inhoud van het AWBZ convenant dat Arcares heeft ondertekend. Wel is Arcares teleurgesteld over het feit dat kwaliteit van zorg geen expliciete positie heeft in de regeringsvoornemens. Onder andere de Inspectierapporten die de afgelopen maanden zijn uitgebracht over de zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen maken duidelijk dat ijking noodzakelijk is van het begrip verantwoorde zorg. Daarbij zal de overheid moeten aangeven hoe zij dit begrip hanteert in relatie tot de door haar vastgestelde financiële randvoorwaarden. Arcares verbindt verantwoorde zorg aan kwaliteit van leven. In het najaar verschijnt de uitgewerkte visie van Arcares op verantwoorde zorg.

Datum: 21/09/2004