Gemeente Ede

nummer 193/ Ede, 14 september 2004

Duidelijke afspraken over rechten en plichten huurders, Woonstede en gemeente
Sociale plannen Veldhuizen A en Uitvindersbuurt vastgesteld

Het college van burgemeester en wethouders heeft de sociale plannen voor de wijk Veldhuizen A en de Uitvindersbuurt in Ede vastgesteld. Met deze plannen liggen de rechten en plichten vast van de huurders en Woonstede, wanneer er in het kader van de herstructurering van beide wijken woningen worden gesloopt.

De komende periode vindt in de wijk Veldhuizen A en in de Uitvindersbuurt in Ede een omvangrijke herstructurering plaats. In de Horsten en de Burgen in Veldhuizen A worden alle middelhoogbouw- en hoogbouwflats gesloopt (samen zon 630 woningen). In plaats daarvan wordt hetzelfde aantal woningen teruggebouwd maar dan in een andere verdeling: naast goedkope wonigen ook een flink deel (22%) middelduur en duur (40%). In de Uitvindersbuurt worden alle woningen gesloopt, dit zijn er zon 480. Er wordt ook daar ongeveer hetzelfde aantal woningen teruggebouwd. In verband met de sloop hebben de gemeente en Woonstede samen met de Huurdersbond Ede en omstreken voor beide wijken een sociaal plan gemaakt. In deze plannen staan de rechten en plichten op het gebied van herhuisvesting en financiële regelingen van de bewoners.

De belangrijkste regels
Huurders hebben recht op een gelijkwaardige woning binnen of buiten de wijk en krijgen een tegemoetkoming in de verhuis- en inrichtingskosten. Ook is afgesproken dat er in Veldhuizen A eerst nieuw gebouwd wordt en dan pas begonnen wordt met slopen. Dat scheelt in het aantal bewoners dat gebruik moet maken van een zogenaamde wisselwoning. In de Uitvindersbuurt kan nieuwbouw pas plaatsvinden als alle huizen zijn gesloopt. Het sociaal plan geldt overigens niet voor huurders van woningen die op grond van de leegstandswet tijdelijk een woning (gaan) huren.

Planning sloop Veldhuizen A
Bij het sociaal plan hoort een voorlopige planning van de sloop- en bouwwerkzaamheden. De definitieve planning kan echter pas gemaakt worden als er honderd procent zekerheid is dat de plannen financieel haalbaar zijn. Deze overeenstemming wordt eind 2004 verwacht. De sloop en nieuwbouw van alle flats in Veldhuizen A neemt minstens tien tot vijftien jaar in beslag. Als de voorlopige planning wordt gehaald, valt het eerste sloopbesluit eind 2005 en is het laatste vanaf 2016 te verwachten. Voor de duidelijkheid: pas nadat een sloopbesluit is genomen, treedt het Sociaal Plan in werking. Dan volgt een periode van herhuisvesting en daarna vindt de sloop van de flats zelf plaats. Als eerste zijn de Luynhorst, huisnummer 102 t/m 924 (vanaf eind 2007) en Luynhorst, huisnummer 126 t/m 948 (vanaf eind 2008) aan de beurt. Vanaf 2009 tot circa 2020 volgen de Langenhorst, Vanenburg, Sterkenburg, Essenburg, Schoonenburg en Wijenburg. De flats aan de Lunenburg vallen in het plan Het Nieuwe Landgoed. Voor de bewoners van de Lunenburgflats wordt een apart Sociaal Plan gemaakt. Dit plan behandelt de gemeente eind dit jaar.

Planning sloop Uitvindersbuurt
Ook hier geldt dat de definitieve planning pas gemaakt kan worden als er overeenstemming is tussen gemeente en Woonstede over de financiële haalbaarheid. Volgens de huidige planning worden de eerste woningen in de Uitvindersbuurt gesloopt in 2006. Sloop vindt plaats in drie fasen. Volgens planning worden de laatste huizen in 2008/2009 gesloopt.
---