Gemeente Ede

nummer 196 / Ede, 21 september 2004

Voor realisatie daklozenopvang
Gemeente Ede subsudieert Leger des Heils voor drie jaar aan de Langekampweg

De gemeente Ede gaat het Leger des Heils (LdH) voor drie jaar een subsidie verlenen voor een dak- en thuislozenopvang aan de Langekampweg. Ook sluit de gemeente een driejarige huurovereenkomst met het LdH voor het gebruik van de grond. Het LdH zelf sluit voor een periode van drie jaar een leascontract voor tijdelijke woonunits. Met deze contracten en het subsidiebesluit (met daarin afspraken met het Leger des Heils) in de hand gaat de gemeente de president van de rechtbank in Arnhem vragen de schorsing van de bouwvergunning op te heffen.

Het Leger des Heils gaat voor maximaal drie jaar een tijdelijke voorziening aan de Langekampweg opzetten voor mannen en vrouwen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar, die dak- en/of thuisloos zijn of dat dreigen te worden. Het Leger des Heils zal bij de tijdelijke locatie dagactiviteiten ontwikkelen en er komt een regeling voor vervoer vanaf hangplekken elders in Ede naar de Langekampweg. Verder zal het Leger des Heils intensief samenwerken met andere hulpverleningsinstanties in De Vallei.

Hulpverlening Gelderland Midden coördineert de afstemming van de hulpverlening tussen de Langekampweg en de andere hulpinstanties daaromheen. Deze dienst zal het verloop van de resultaten nauwlettend volgen met behulp van registratie en daarover halfjaarlijks rapporteren.

De bouwvergunning die de gemeente Ede eerder aan het Leger des Heils gaf, in combinatie met een tijdelijke vrijstelling van het bestemmingsplan, is op 24 augustus door de voorzieningenrechter geschorst. Dit betekent dat het Leger des Heils vooralsnog niet van de bouwvergunning gebruik mag maken. De rechter heeft echter óók aangegeven dat het wat hem betreft vooral belangrijk was dat de tijdelijkheid van de opvang met documenten aangetoond kon worden. Als die tijdelijkheid aangetoond wordt, kan de gemeente Ede wat de rechter betreft verzoeken om de schorsing op te heffen.
---