NVM

spacer

spacer

Persberichten

Nieuwegein, 21 september 2004

NVM is enthousiast over plannen woningbouw in begroting ministerie VROM

De NVM is aangenaam verrast over de ambitieuze plannen van het ministerie van VROM om de woningbouw in Nederland een kwalitatieve en kwantitatieve impuls te geven. De NVM juicht het toe dat minister Dekker in haar begroting aangeeft dat er meer en gevarieerder gebouwd moet worden. In combinatie met de aangegeven modernisering van het huurbeleid wordt uitdrukking gegeven aan strategisch bouwen en wordt de doorstroming op de woningmarkt bevorderd. Volgens algemeen secretaris van de NVM, Gerard Cremers, is het hoog tijd dat het kabinet ingrijpende maatregelen neemt om de woningbouwproductie op te voeren, omdat anders de druk op de woningprijzen blijft bestaan.

Cremers merkt hierbij op dat het halen van de gewenste aantallen nieuwbouw-woningen valt en staat bij de naleving van de Woningbouwafspraken door de desbetreffende gemeenten. Hij heeft ernstige twijfels of de ambitieuze plannen in de praktijk wel haalbaar zijn.

Investeringen bestaande voorraad
De NVM vindt het positief dat er investeringen worden gedaan in de bestaande voorraad woningen. Hierdoor wordt bevorderd dat de middenklasse met haar belangrijke economische spin-off weer de stad intrekt. Op deze wijze wordt bovendien verloedering van de open ruimte tegengegaan.

De NVM waarschuwt dat als gemeenten gebruik zullen gaan maken van de nieuwe huisvestigingswet (waarbij het mogelijk is om woningen aan specifieke groepen toe te wijzen) het kan leiden tot een verstoring van een gezonde prijsontwikkeling op de woningmarkt.

Strategisch bouwen
Al geruime tijd bepleit de NVM een visie op de woningbouw voor de middellange termijn. De onderste categorieën van woningzoekenden zijn erbij gebaat bij het beschikbaar komen van goedkope bestaande woningen, doordat de bewoners die over meer financiële middelen beschikken, doorstromen naar nieuw te bouwen woningen die aan hun kwaliteitseisen voldoen. De NVM is content dat VROM prioriteit geeft aan strategisch bouwen. Bovendien onderschrijft de NVM het streven naar nultredewoningen in het kader van strategisch bouwen van harte.