Artsen zonder Grenzen


Project ITHACA
dinsdag 21 september 2004

Sinds geruime tijd vragen ernstig zieke mensen of hun advocaten informatie aan Artsen zonder Grenzen over de beschikbaarheid en de toegankelijkheid tot behandeling en medische zorg in hun geboorteland. Dit gebeurt in voorbereiding op hun terugkeer, of juist om aan te tonen dat de medische zorg ontbreekt in hun land bij verplichte uitzetting.

De persoon die zich wenst te informeren over de beschikbaarheid en de toegankelijkheid van medische zorg, wordt gevraagd een aanvraagformulier (EN) in te vullen. Deze informatie kan enkel verschaft worden over de landen waar AzG aanwezig is en over de in het aanvraagformulier vermeldde ziektebeelden.

Indien aan deze twee criteria wordt voldaan, probeert AzG met de hulp van AzG-projecten in de landen van herkomst, volledige en actuele informatie te verzamelen over de behandeling en de medische zorgen in dat land.

Ervaring leert ons dat de informatie die we geven, vaak nuttig is om de aanvraag van een ernstig zieke persoon te ondersteunen zodat deze niet wordt teruggestuurd naar een land waar de behandeling en de nodige zorgen ontbreken.

Door te getuigen over de sociale situatie en de gezondheidszorg in de landen van herkomst, dragen we bij tot één van onze voornaamste streefdoelen, namelijk de verbetering van de toegang tot gezondheidszorg voor iedereen.

---