Provincie Limburg

Cultuurnota Rijk 2005-2008 gunstig voor Limburg Voor de meeste Limburgse Cultuurplaninstellingen blijft de

Rijksbijdrage op hetzelfde niveau. Dit blijkt uit de vandaag gepresenteerde Rijkscultuurnota 2005-2008. Gezien de economische situatie in ons land en de aangekondigde bezuinigingen op cultuur door het Rijk zijn wij blij met deze uitkomst. De Staatssecretaris heeft goed geluisterd naar onze argumenten en woord gehouden voor wat betreft de spreiding van kwaliteit, aldus een verheugde gedeputeerde Odile Wolfs.

De Provincie Limburg heeft de oproep om de cultuursector bij de bezuinigingen te sparen, steeds onderschreven. In Zuid-Nederlands verband is er de afgelopen maanden met de Staatssecretaris onderhandeld over de Cultuurplanadviezen. De voorgestelde bezuinigingen van het Rijk ( 19 miljoen, 5% van de totale Rijksbegroting) zouden een aantal Limburgse instellingen sterk benadelen ondanks positief inhoudelijke oordelen over deze instellingen. Odile Wolfs: De inzet is steeds geweest de staatssecretaris te houden aan haar belofte grotere aandacht te geven aan cultuurspreiding in de regio en dat is grotendeels gelukt.

De belangrijkste resultaten zijn:
LSO en Opera Zuid
Onze inzet is geslaagd om de aangekondigde korting van 4,3 % voor het Limburgs Symfonie Orkest (LSO) te niet te doen. Onze harde eis dat de Provincie slechts bereid was de provinciale subsidie te verhogen naar 100.000,- als de korting niet doorging, was doorslaggevend. Het LSO heeft namelijk al de minimale bezettingsgraad voor het spelen van symfonische werken. Een korting voor het LSO zou tot gevolg hebben dat nagenoeg geen symfonisch repertoire meer uitgevoerd kan worden, aldus de gedeputeerde. Het LSO ontvangt 4.492.733,- van het Rijk. Gedeputeerde Staten (GS) stellen aan Provinciale Staten (PS) voor de provinciale subsidie aan het LSO te verhogen naar 100.000,-. Hiermee onderstrepen GS het belang van het LSO voor de Limburgse culturele infrastructuur.
De door de Raad voor Cultuur voorgestelde korting op het budget van Opera Zuid van 4,3 % is als resultaat van de onderhandelingen