FNV

21-09-2004

Manifestatie vakbonden in Arnhem op Prinsjesdag

De gezamenlijke vakbonden van FNV, CNV en MHP houden op dinsdag 21 september (Prinsjesdag) een manifestatie op het Kerkplein en het Eusebiusplein in Arnhem.
De leden van de bonden uit regio komen daar bijeen om naar de troonrede te luisteren. Ook zijn ze via een straalverbinding getuige van de alternatieve troonrede die vakcentralevoorzitters Lodewijk de Waal en Doekle Terpstra vanuit het Atrium in Den Haag uitspreken.

De manifestatie begint om 10.45 uur bij het hoofdkantoor van Akzo Nobel in Arnhem. Daar komen zo'n 700 werknemers van Akzo Nobel-vestigingen uit het hele land bij elkaar. Werknemers van ondermeer Rijkswaterstaat, verschillende banken en scholen sluiten zich bij het Akzo-personeel aan. De hele groep loopt vervolgens in optocht door het centrum van Arnhem naar de Eusebiuskerk. Rond het middaguur verzamelen zich daar duizenden werknemers die om 12:30 uur naar de alternatieve troonredes te kijken en luisteren. De actievoerders worden ook toegesproken door Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten. Rond 14:00 uur is de manifestatie afgelopen.

De manifestatie in Arnhem is onderdeel van acties van de FNV op Prinsjesdag door het hele land. Ook in Utrecht en Eindhoven wordt tijdens grote manifestaties via een straalverbinding naar de alternatieve troonredes gekeken. Op de dag voor prinsjesdag is in Rotterdam al een grote demonstatie.

De vakbonden voeren de hele maand september al actie tegen de plannen van het kabinet om prepensioen onmogelijk te maken en de sociale zekerheid af te breken. De acties moeten leiden tot een voorlopig hoogtepunt in de vorm van een landelijke manifestatie op 2 oktober op het Museumplein in Amsterdam.