Socialistische Partij

CPB: alternatieve begroting SP pakt goed uit voor koopkracht

21-09-2004 * Uit de CPB-doorrekening van de alternatieve begroting van de SP, blijkt dat de koopkracht van mensen met een lager- of middeninkomen er fors op vooruit gaat. Mensen met een inkomen tot twee keer modaal gaan er door de plannen op vooruit. Werkenden met een laag inkomen en de minima kunnen rekenen op koopkrachtverbetering van maximaal 7 procent in plaats van een inkomensachteruitgang van 1 tot 2 procent, die door de kabinetsplannen verwacht worden.

Volgens het CPB leidt de SP-begroting tot 12.000 extra banen in de publieke sector. Doordat de werkgelegenheid in het bedrijfsleven gelijk blijft, daalt de werkloosheid. Ook komt de inflatie bij de SP lager uit dan in de Miljoenennota. De economische groei komt per saldo een fractie (0,1%) lager uit. Het begrotingstekort komt net als bij het kabinet uit op 2,6 procent van het Bruto Binnenlands Product.

De SP trekt 2,7 miljard euro uit voor extra investeringen in de publieke sector. Er komen onder andere geen nieuwe bezuinigingen in onderwijs en zorg, maar investeringen. De koppeling tussen lonen en uitkeringen wordt hersteld en er komen geen verdere bezuinigingen op de gesubsidieerde arbeid. De lasten worden verschoven van arm naar rijk, onder andere door een verlaging van de nominale ziektekostenpremie en het niet verlagen van de winstbelasting. De extra investeringen worden gedekt met 2,7 miljard aan bezuinigingen op grote infrastructurele projecten, defensie, kosten voor reĂŻntegratietrajecten en op bureaucratie in de zorg. * Alternatieve begroting SP, volledige tekst (PDF, 378 Kb) * Doorrekening CPB (PDF, 79 Kb)