---

Nieuwsberichten
---

Prinsjesdag 2004: Besluiten met verstrekkende gevolgen

21-9-2004 15:23:00

Op grond van studies die Defensie in het afgelopen jaar verrichtte, hebben minister Kamp en staatssecretaris Van der Knaap een aantal politieke besluiten genomen met verstrekkende gevolgen voor de samenstelling en de organisatie van belangrijke onderdelen en capaciteiten van de krijgsmacht in de komende jaren.

De besluiten, die uiteengezet worden in een uitgebreide brief bij de Defensiebegroting 2005, passen in de veelomvattende benadering die de bewindslieden een jaar geleden in de Prinsjesdagbrief 2003 presenteerden. Zij tekenen hierbij overigens aan dat de voornemens in het geschrift geen invloed hebben op de defensiebegroting voor het komende jaar, maar dat het in alle gevallen gaat om uitgaven in latere jaren.

Volgens het schrijven moet de verwerving van korvetten door Defensie als onhaalbaar worden bestempeld. Bij de vervanging van de bevoorrader Hr.Ms. Zuiderkruis blijft uitgangspunt een vergelijkbaar schip voor een bedrag dat al deel uitmaakt van de plannen. De verwerving wordt overwogen van Tactical Tomahawk Block IV (Tactom) raketten voor de LC-fregatten van de Koninklijke Marine. De samenwerking tussen het Korps Mariniers, het Korps Commandotroepen en 11 Air Manoeuvre Brigade (de Luchtmobiele Brigade en de Tactische Helikoptergroep) kan verder worden geĂŻntensiveerd. Er blijken onvoldoende gronden om vliegkamp De Kooy open te houden. Het besluit om af te zien van het volledig paraat stellen van het derde mariniersbataljon blijft gehandhaafd.

2004-09-21 Studies naar aanleiding van de Prinsjesdagbrief 2003 Nieuws Nieuwsberichten