Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2004-403       |
|                                            |Arnhem|20 september   |
|                                            |,     |2004           |
Besluiten van Gedeputeerde Staten van Gelderland

Op dinsdag 21 september, Prinsjesdag, heeft het dagelijks bestuur van Gelderland zich uitgesproken over een groot aantal onderwerpen. Een samenvatting van de meest in het oog springende besluiten staat hieronder.

Extra geld voor accommodaties jeugdhulpverlening (A3) Provinciale Staten hebben in 2002 5 miljoen uit het Meerjarig Investeringsfonds Gelderland (MIG) bestemd om de meest ernstige zaken in de accommodaties voor jeugdhulpverlening aan te pakken. Uit onderzoek blijkt dat er ten minste 8 miljoen nodig is voor de aanpak van de meest urgente problemen. Op basis van prioritering van de ingediende projectvoorstellen stelt het college aan PS voor om het Leger des Heils (Apeldoorn) een subsidie te verlenen van 455.127, - voor de renovatie van het hoofdgebouw en het vervangen van de daken van drie leefgroepen. Pactum in Lochem krijgt 765.208, - voor vervangende nieuwbouw en de renovatie van diverse accommodaties op het instellingsterrein De Ampsen. Dunamis in Nijmegen ten slotte staat genoteerd voor een subsidie van 49.014, - voor de renovatie van het Kamertrainingscentrum. Een aantal andere instellingen (NOVE, GSJ/Lindenhout en De Waarden) moet nog aanvullende informatie aanleveren. De plannen zullen daarna zo spoedig mogelijk worden beoordeeld. Er is nog een bedrag van 2.756.035 euro beschikbaar.

Verordening Jeugdzorg Gelderland 2005 (A4) Op 1 januari 2005 wordt de Wet op de Jeugdzorg van kracht. Daarin is sprake van een wijziging van de bekostigingssystematiek van de jeugdzorg. Het college heeft daartoe voorlopig een nieuwe subsidieverordening vastgesteld die in de plaats komt van de huidige Verordening Jeugdhulpverlening Gelderland 1998. Provinciale Staten nemen hierover het finale besluit.

Voortgangsrapportage Provinciaal Uitvoeringsprogramma (PU)) 2003 Gebiedsgericht beleid voor plattelandsontwikkeling (A6) Uit de Voortgangsrapportage 2003 van verstrekte subsidies voor de plattelandsontwikkeling blijkt dat aan 190 subsidieaanvragen een totaal subsidiebedrag van 33,7 miljoen euro is toegekend. In 2003 zijn in totaal 259 subsidieaanvragen in het kader van het PUP ingediend. In deze voortgangsrapportage is weergegeven aan welke beleidsthema's en gebieden de gereserveerde middelen uit het PUP in 2003 zijn toegekend. De financiële middelen zijn afkomstig van Europese Unie, Rijk en provincie. In 2003 is relatief veel aandacht besteed aan de tweede hoofddoelstelling van het PUP, nl. het creëren van nieuwe economische, sociale, culturele en landschappelijke impulsen in het platteland. Het best scorende thema in 2003 is recreatie en toerisme, waarnaar bijna eenderde van de subsidie is gegaan. De eerste hoofddoelstelling, te weten het herstructureren van de agrarische sector, blijft naar verhouding achter. Naar verwachting zal de vaststelling en uitvoering van de reconstructieplannen Gelderse Vallei, Veluwe en Achterhoek hieraan een extra impuls geven.

Verbindingen 2005-2008, Cultuurbeleid
(zie apart persbericht)

Onrechtmatige bewoning van recreatieverblijven (C6) GS delen de zorg van de minister van VROM over de lage respons op het verzoek aan gemeenten inzicht te verschaffen in de problematiek van de onrechtmatige bewoning van recreatieverblijven. De minister vraagt dit om uiterlijk eind 2004 burgers hierover duidelijkheid te kunnen verschaffen. Uit contacten van de provincie met gemeenten blijkt dat deze daarvoor met name als oorzaak aangeven het extra werk dat daarvoor moet worden verzet, het verschil in prioriteitstelling binnen gemeenten en de bezuinigingen waarmee zij worden geconfronteerd. Daarnaast vraagt het college de minister het handhavingsinstrumentarium van gemeenten effectiever te maken. Volgens de huidige beschikbare mogelijkheden worden gemeenten geconfronteerd met kostbare en tijdrovende procedures om de bewijsvoering rond te krijgen. Nadrukkelijk wordt verzocht studie te maken naar de mogelijkheid om de bewijslast om te keren.

Besturing programma VIKING (C10)
Verantwoordelijk gedeputeerde voor Water Harry Keereweer zal namens de provincie het voorzitterschap op zich nemen van de stuurgroep die zich gaat buigen over de vraag welke besluiten genomen moeten worden om de informatievoorziening voor de rampenbestrijding bij hoogwater structureel te verbeteren. De stuurgroep is onderdeel van het programma VIKING dat wordt uitgevoerd in de periode 2004-2006 met subsidie vanuit de Euregio Rijn Waal. Doel van het programma VIKING is het verbeteren van de informatievoorziening voor de rampenbestrijding bij hoogwater in Gelderland en Nordrhein-Westfalen. Daarvoor moet een voor alle betrokken partijen goed werkend systeem ontstaan dat ook past in de lopende (ICT-)ontwikkelingen.

Wegwerken wachtlijsten jeugdzorg (C11)
Bij motie tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota (mei 2004) is aan GS gevraagd om de extra structurele rijksmiddelen voor het wegwerken van de wachtlijsten in de jeugdzorg aan te vullen tot maximaal 4,5 miljoen euro. Het college heeft daartoe nu een plan van aanpak vastgesteld. In het kort komt dit erop neer dat het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) een structurele subsidie krijgt van 300.000 euro (via Bureau Jeugdzorg Gelderland), een bedrag van 900.000 euro structureel wordt toegekend aan de uitbreiding van de pleegzorg en de vervangingszorg en uitbreiding van de capaciteit zorgaanbod structureel 150.000 euro en incidenteel 700.000 euro krijgt. Daarnaast wordt ten behoeve van zwerfjongeren de crisisopvang en de spoedeisende hulp een incidentele subsidie van 500.000 euro toegekend en 150.000 incidenteel voor het ontwikkelingsbudget structurele vermindering wachtlijsten. Provinciale Staten spreken zich definitief uit over dit voorstel van GS.

Park Over-Betuwe; informatie over stand van zaken en voorstel voor vervolgaanpak (C15) Om de realisatie van het park Over-Betuwe vorm te geven, neemt de provincie als trekker van dit project het initiatief tot overleg met de regionale partners over de kostenverdeling van de regionale cofinanciering. Over de eigen bijdrage daaraan hebben GS besloten een deel binnen het Fonds Vernieuwing Landelijk Gebied te reserveren. Aanleiding is dat de minister van LNV de rijksbijdrage aan de realisatie van het park ter beschikking heeft gesteld voor de uitvoeringsperiode 2004-2010. GS hebben ook besloten om de uitvoering van het park Over-Betuwe door middel van landinrichting aan te vullen met een verkenning naar de mogelijkheden van publiek-publieke en publiek-private samenwerking. Het wordt een proefproject in het kader van ruimtelijke ontwikkelingspolitiek. Het park Over-Betuwe gaat dienen als stedelijk uitloopgebied in het stedelijk kerngebied van het Knooppunt Arnhem-Nijmegen.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u terecht bij afdeling Communicatie, Johan Visser, tel. (026) 359 90 22, e-mailadres: j.visser@prv.gelderland.nl.


---- --