Cedris


Utrecht, 21 september 2004

PERSBERICHT

Kabinet onthoudt sector 60 miljoen

Het kabinet laat steken vallen. Zij draagt de verantwoordelijkheid voor de eind jaren negentig ingestelde afdrachtsvermindering lage lonen (SPAK). Van die regeling is in de afgelopen jaren binnen de sector sociale werkgelegenheid en arbeidsintegratie intensief gebruik gemaakt. Om die reden is van de zijde van het kabinet een verlaging van het macrobudget voor de sector van 80 miljoen euro doorgevoerd.

Nu de regeling wordt afgebouwd komt dit geld niet terug en verslechtert de financiële huishouding van de sector in 2005 met 60 miljoen euro. In 2006 loopt dit bedrag op tot 80 miljoen euro. Brancheorganisatie Cedris is te verstaan gegeven dat er geen geld voor compensatie beschikbaar is. De sector wil en kan het tekort in 2005 van 60 miljoen euro niet opvangen. Zeker niet tegen de achtergrond van het zich al enige tijd voordoende verschijnsel van oplopende kosten waarmee het budget geen gelijke tred houdt.

Als de rijksoverheid niet compenseert zal de druk op gemeenten toenemen. Zij zullen in dit geval gevraagd worden bij te springen. Dat acht men binnen de sector niet wenselijk. De rijksoverheid moet haar eigen verantwoordelijkheid nemen voor regelingen die ooit op landelijk niveau in het leven zijn geroepen en nu worden afgebouwd. Ook het structureel verlagen van de taakstelling van de sector sociale werkgelegenheid en arbeidsintegratie is geen oplossing. De sector staat voor de doelgroep - arbeidsgehandicapten en langdurig werkzoekenden - die zij bedient. De situatie die nu aan de orde is, leidt tot oplopende wachtlijsten. De vermindering van 80 miljoen staat voor 3.300 arbeidsplaatsen!

Voorafgaand aan de behandeling van de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in november, zal Cedris de leden van de Tweede Kamer vragen alsnog de benodigde compensatie voor de sector te realiseren.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Cedris, de heer K. Molenaar, tel. 06 - 518 440 20.