ABVAKABO FNV

Reactie ABVAKABO FNV miljoenennota

Zoetermeer, 21 september 2004

Embargo tot 21 september 2004, 15.15 uur
Persverklaring ABVAKABO FNV naar aanleiding van de miljoenennota 2005

ABVAKABO FNV is ontstemd over het afstoten van verantwoordelijkheden door dit kabinet en het harde bezuinigingsbeleid. De in de miljoenennota 2005 aangekondigde beleidsvoornemens leiden tot desastreuze gevolgen voor de gehele publieke sector en de Nederlandse samenleving.

In deze reactie richt ABVAKABO FNV zich op de aangekondigde kabinetsmaatregelen die werknemers in de publieke sector schaden en de kwaliteit van publieke dienstverlening dramatisch aantasten. ABVAKABO FNV sluit zich bovendien volledig aan bij de brief die de FNV op 21 september 2004 naar de leden van de Tweede Kamer heeft verstuurd (www.fnv.nl). De FNV neemt hierin duidelijk stelling tegen onder meer de maatregelen van het kabinet op het gebied van de sociale zekerheid, (pre)pensioen, levensloop en de gezondheidszorg.

Arbeidsvoorwaarden
Voor de publieke sector gaat het kabinet uit van een nullijn in 2005. Het kabinet wil daar bovenop nog een flinke stap verder gaan door ook de vergoeding voor incidentele loonontwikkeling (extra loonstijging door promoties, periodieken e.d.) voor zelfs de gehele kabinetsperiode op nul te stellen. Terwijl de prijzen stijgen is er minder dan nul ruimte voor verbetering van arbeidsvoorwaarden.

Op basis van het advies van de commissie-Van Rijn zijn enige jaren geleden door het toenmalige kabinet Paars II extra middelen beschikbaar gesteld om het werken in de publieke sector aantrekkelijker te maken en de flinke beloningsachterstanden ten opzichte van de marktsector ongedaan te maken. Deze noodzakelijke miljardenimpuls wordt door dit kabinet weer ongedaan gemaakt. Het huidige kabinet wil niet investeren in het personeel in de publieke sector. Tegenover aanzienlijke verslechteringen in de arbeidsvoorwaarden staat geen enkele verbetering.

Voor werknemers in de publieke sector is de koopkrachtontwikkeling in 2004 en 2005 min 2 procent. In 2005 worden werknemers in de collectieve sector geconfronteerd met een koopkrachtdaling die zelfs
0.75 procent groter is dan die van werknemers in de marktsector. Daarbovenop moet volgens het kabinet weer een werkweek van 40 uur (in plaats van 36 uur) worden ingevoerd in de publieke sector. ABVAKABO FNV, gesteund door berekeningen van het Centraal Plan Bureau (CPB), is van mening dat langer werken alleen maar leidt tot nog meer werkloosheid. Bovendien belemmert langer werken de mogelijkheden om arbeid en zorg te combineren.

Voor ABVAKABO FNV is het onacceptabel dat werknemers in de publieke sector systematisch en voor lange tijd in beloning worden achtergesteld bij werknemers in andere sectoren. Als klap op de vuurpijl kondigt dit kabinet nog aan de relatief gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden in de publieke sector (zoals scholingsmogelijkheden en verlofvoorzieningen), die eerder een compensatie konden zijn voor het gemiddeld lage basissalaris, aan te willen tasten.

Afbraak verzorgingsstaat leidt tot aantasting publieke dienstverlening
De kwaliteit van de publieke sector in Nederland wordt door het kabinet hardhandig en in ontegenzeggelijk rap tempo afgebroken. De ruwe aantasting van het sociale stelsel klinkt kil door in de miljoenennota. Het kabinet stelt steeds minder geld beschikbaar voor kwalitatief hoogstaande publieke dienstverlening. Naast het prepensioen moeten de WAO en de WW het ontgelden. Ook de arboregels en het zorgstelsel staan onder enorme druk.

Niet alleen door bezuinigingen, maar ook door met neoliberale oogkleppen de dienstverlening te reorganiseren, doet het kabinet een aanslag op de kwaliteit van de publieke dienstverlening. ABVAKABO FNV wil dat de overheid zijn verantwoordelijkheid neemt, en niet alles afschuift onder het motto 'eigen verantwoordelijkheid' en 'marktwerking'. De filosofie die achter de kabinetsplannen ligt strookt niet met de werkelijkheid. Onze leden ervaren dit dagelijks tijdens hun werkzaamheden.

Door het schrappen van een heel scala aan regels en door het introduceren van bijvoorbeeld de nieuwe wet Werk en Bijstand (WWB) en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) schuift het kabinet de verantwoordelijkheid voor collectieve voorzieningen van zich af, met als resultaat dat meer mensen in de kou staan. Zo zal bijvoorbeeld thuiszorg voor steeds minder mensen toegankelijk worden. Een ander voorbeeld is de keuze van het kabinet voor een uitvoering van de nieuwe WAO door private verzekeraars en het UWV. En dat terwijl het CPB in een vergelijkende analyse van offertes van UWV (die de WAO nu uitvoert) en particuliere verzekeraars dit voorjaar concludeerde dat het maar zeer de vraag is of particuliere verzekeraars beter en goedkoper werken. De door het kabinet beoogde uitvoering zal veel extra bureaucratie en regelgeving met zich meebrengen en de uitvoering gedurende een reeks van jaren extra duur maken.

ABVAKABO FNV is van mening dat het kabinet zorg dient te dragen voor goede collectieve voorzieningen en een degelijk sociaal vangnet.

Tot slot
ABVAKABO FNV roept de Tweede Kamer met klem op de huidige kabinetsplannen grondig bij te stellen. De vakbond voorziet grote onrust en harde acties tijdens de komende weken en daarna bij CAO-onderhandelingen. De bond roept iedereen op zich af te zetten tegen dit afbraakbeleid van het kabinet door zich massaal te laten zien op de grote manifestatie op zaterdag 2 oktober in Amsterdam. Nederland verdient beter!


---


---
35)ABVAKABO FNV is met ruim 360.000 leden de grootste vakbond in de publieke sector. De bond zet zich in voor alle werknemers in de publieke sector, waaronder de zorg-en welzijnsector, het onderwijs en de ambtelijke sectoren, alsmede werknemers in de sociale werkvoorziening, mensen met een gesubsidieerde baan en werknemers in de openbare marktsector.