VERENIGING EIGEN HUIS
http://www.eigenhuis.nl

Eigen Huis: VROM zet huizenkoper buitenspel

EIGEN HUIS: VROM ZET HUIZENKOPER BUITENSPEL

Commentaar Vereniging Eigen Huis op rijksbegroting VROM 2005

Embargo tot 21 september 2004, 15:15 uur

Amersfoort, 21 september 2004

De inzet van het Ministerie van VROM richt zich vrijwel uitsluitend op 'bouwen, bouwen en nog eens bouwen'. Resultaten van het woonbeleid worden echter afhankelijk gemaakt van de inspanningen van gemeenten, projectontwikkelaars en woningcorporaties. VROM beloont bouwers en gemeenten op basis van het aantal gerealiseerde woningen. Aan de woonwensen van kopers wordt voorbij gegaan. Daardoor dreigt het gevaar van grote aantallen 'gestampte huisjes', die de onbalans in de woningvoorraad versterken. Zonder consumenteninvloed wordt het uitzicht op een goed functionerende woningmarkt de das omgedaan.

Veel verder dan het signaleren van probleemgebieden en het maken van niet afdwingbare prestatiecontracten komt de minister in haar begroting niet. Daarnaast wordt onderzoek naar de problemen op de woningmarkt aangekondigd. Deze zijn echter al lang bekend. Behalve het woningtekort stagneert de doorstroming op de woningmarkt, komt de verkoop van huurwoningen niet van de grond, kunnen starters niet instromen en komt de herstructurering van wijken onvoldoende op gang. Het ministerie van VROM lost deze problemen niet op, maar legt de bal in handen van gemeenten, projectontwikkelaars en woningcorporaties. VROM rekent daarmee op de daadkracht van anderen en wordt een ministerie van papieren ambities.

Vereniging Eigen Huis vindt het een slechte ontwikkeling dat de woonwensen van de consument in het woonbeleid van VROM lijken te zijn opgeofferd aan bouwvolume. Het voormalige credo 'de burger centraal' uit de nota 'Mensen Wensen Wonen' van enkele jaren terug, is vervangen door 'de bouwer centraal'. Partijen die in het verleden hebben aangetoond onvoldoende rekening te houden met de belangen van de consument kunnen nu hun gang gaan. Het zorgen voor goede marktwerking op de woningmarkt is voor dit kabinet kennelijk niet belangrijk.

Noot voor de redactie,