AVVV

Kwaliteit verpleging en verzorging cruciaal in 2005

Samenwerking meer dan ooit geboden
Kwaliteit verpleging en verzorging cruciaal in 2005

De kwaliteit van de verpleegkundige en verzorgende beroepsuitoefening wordt in 2005 een cruciale factor in de Nederlandse gezondheidszorg. Dat meent de AVVV in een eerste reactie op de presentatie van de Rijksbegroting. Ook roept de koepelorganisatie op tot meer samenwerking. Juist bij een begroting waarin weinig financiële ruimte zit, is de gezamenlijke inspanning van alle veldpartijen meer dan ooit noodzakelijk.

Zichtbare kwaliteit
De Rijksbegroting van VWS voor 2005 staat in het teken van grote veranderingen. Marktwerking, stelselherziening, de invoering van de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en taakherschikking zijn hiervan voorbeelden. Deze veranderingen zullen diep ingrijpen in het leven van de Nederlandse burger. Bij al deze veranderingen is het belangrijk dat goed zichtbaar wordt gemaakt welke kwaliteit van zorg er wordt geleverd. Om dit te realiseren zet de AVVV zwaar in op het verder ontwikkelen van kwalitatieve normen voor de beroepsuitoefening van verpleegkundigen en verzorgenden.

Wetenschappelijke onderbouwing
De AVVV is in dit verband gelukkig met de passage in de Rijksbegroting waarin wordt gepleit voor meer wetenschappelijke onderbouwing van het handelen van verpleegkundigen en verzorgenden. Om deze onderbouwing te realiseren stelt de regering ruim E 2 miljoen ter beschikbaar aan het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging.

Taakherschikking en doelmatigheid
Het overheidsbeleid ten aanzien van taakherschikking kan in de ogen van de AVVV een belangrijke bijdrage leveren aan een meer effectieve patiëntenzorg. Wel pleit de AVVV er voor om vaart te maken met het slechten van de juridische belemmeringen. Op dit moment worden loopt de wetgeving sterk achter op de bestaande beroepspraktijk.

Beter organiseren
In de Rijksbegroting staan concrete doelstellingen om de Eerstelijnszorg en de Acute Zorg verder te verbeteren. Alle grote veldpartijen worden bij deze ontwikkelingen betrokken. De AVVV pleit er voor om een dergelijke aanpak ook door te trekken naar de ouderenzorg. Met alle veldpartijen uit de ouderenzorg wil de AVVV een meerjarig actieprogramma ontwikkelen om de verpleeg- en verzorgingshuiszorg structureel uit het dal te trekken. Dit actieprogramma zal concrete afspraken moeten bevatten over de verbeteringen die in de komende jaren moeten worden gerealiseerd.

Zorg onder druk
Tegelijkertijd heeft de AVVV grote zorgen over de beschikbare financiële middelen in de gezondheidszorg. Gevreesd wordt dat hierdoor de kwaliteit van zorg verder onder druk zal komen te staan. Juist daarom is kwalitatieve normering van de beroepsuitoefening belangrijk voor de AVVV. Het biedt verpleegkundigen en verzorgenden de mogelijkheid om zowel vanuit professioneel als cliëntenperspectief het niveau van de zorg te bewaken.

Over de AVVV
De Algemene Vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden is het aanspreekpunt en platform voor de beroepsinhoud van de 400.000 verzorgenden en verpleegkundigen in Nederland. Daarnaast fungeert de AVVV als spreekbuis van de beroepsgroepen. Met meer dan 50 aangesloten beroepsorganisaties mag de AVVV zich dé koepel van verzorgenden en verpleegkundigen noemen. Sinds november 2000 is de AVVV de vaste gesprekspartner van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waar het de beroepsinhoud van verzorgenden en verpleegkundigen betreft.Zie ook: www.avvv.nl