Metaalunie

Nieuws
Persberichten

Administratieve lastenreductie blijft papieren rekensom voor mkb-metaal
21-9-2004
.
Nieuwegein - Het kabinet wil de administratieve lasten in deze kabinetsperiode met een kwart verminderen ten opzichte van 2002 (633 miljoen euro). Maar de tot nu toe bereikte resultaten zijn voor het mkb bepaald niet hoopvol. Het kabinet neigt naar een papieren rekensom waar het mkb-metaal in de praktijk weinig van merkt. Dit stelt de Koninklijke Metaalunie in een reactie op de Miljoenennota 2005.

Het kabinet heeft oog voor de hoge administratieve lasten voor het bedrijfsleven. Helaas zijn de tot nu toe bereikte resultaten voor het industriële mkb bepaald niet hoopvol. Dit blijkt onder meer uit een recente studie van onderzoeksbureau EIM. Zo wordt het streefpercentage van 25% met de huidige reductieplannen in slechts drie sectoren behaald: de delfstoffenwinning (30%), de openbare nutsbedrijven (27%) en de financiële instellingen (26%). Aan de andere zijde van het spectrum bevinden zich de industrie (12% reductie) en de horeca/verblijfsrecreatie (9%).

De verschillen tussen het kleinbedrijf versus het grootbedrijf in de industrie zijn groot. Zo leiden de kabinetsplannen in het kleinbedrijf (tot 10 medewerkers) tot een lastenreductie van 9% (EUR 3.326 per bedrijf) tegenover 23% in het grootbedrijf (meer dan 100 medewerkers). En dat terwijl in de industrie het kleinbedrijf in 2002 al relatief 8,5 keer zo veel kwijt was aan administratieve lasten als het grootbedrijf. Dit gat zal alleen maar verder oplopen als de nu geplande reducties op deze manier worden gerealiseerd.

Een verlaging van de administratieve lastendruk is één van de maatregelen om het concurrentievermogen van de Nederlandse bedrijven te verbeteren. 95% van alle bedrijven behoort tot het mkb. De Metaalunie vindt dan ook dat de overheid zwaarder moet inzetten op lastenvermindering in het mkb.
Reageren: meijer@metaalunie.nl