Metaalunie

Nieuws
Persberichten

Mkb-metaal krijgt miljoenennota gepresenteerd 21-9-2004
.
Nieuwegein - De belastingplannen van het kabinet voor 2005 pakken onevenredig zwaar uit voor het midden- en kleinbedrijf in de industrie. Dit is des te opmerkelijker omdat de overheid met haar plannen juist de Nederlandse economie wil versterken. Dat stelt de Koninklijke Metaalunie in een reactie op de Miljoenennota 2005.

De aankondigde verlaging van de winstbelasting is welkom. De financiering is echter buitengewoon onevenwichtig, stelt de Metaalunie. Het mkb draait op voor de rekening. Zo kost de afschaffing van het grijskenteken en de verhoging van de energiebelasting metaalondernemers in het midden- en kleinbedrijf jaarlijks bijna 100 miljoen euro extra aan vaste kosten. De daarmee samenhangende lastenverlichting kan dit bij lange na niet compenseren. Mkb-metaalbedrijven schieten er jaarlijks tientallen miljoenen bij in.

Het economisch herstel, dat toch vooral bij het mkb vandaan moet komen, wordt door dergelijke maatregelen in de kiem gesmoord. De overheid geeft met de ene hand en neemt met de andere hand. De lasten worden bovendien uiterst scheef verdeeld. Dit is voor de Metaalunie geen optie.

Als er geen betere verdeelsleutel kan worden gevonden, is het misschien beter om een beperkte vpb-verlaging (2,5%) door te voeren. De begroting biedt hiervoor ruimte binnen de EMU-normen zonder dat compensatie nodig is. Als het kabinet gelijk heeft, betaalt de aantrekkende economie deze investering in de volgende jaren vanzelf terug.
Reageren: wisse@metaalunie.nl