AON NEDERLAND
http://www.aon.nl

Kopers herverzekeringen verwachten prijsverlagingen in 2005

PRIJS EN DEKKING STEVENEN 'SECURITY' VOORBIJ NU KOPERS VAN

HERVERZEKERINGEN PRIJSVERLAGINGEN VERWACHTEN

Het derde jaarlijkse Aon-onderzoek van de herverzekeringsbranche onthult dat 100% van de kopers prijsverlagingen verwachten in 2005.

Monte Carlo - september 2004 - Volgens het laatste onderzoek van Aon 'Reinsurance - the Divided Market: How Far, How fast'(Herverzekering - de verdeelde markt: hoe ver, hoe snel?), noemden kopers van herverzekeringen prijs als hun belangrijkste aandachtspunt tijdens de onderhandelingen van hun herverzekeringscontracten voor 2005, in plaats van security (financiële zekerheid), dat in 2003 genoemd werd als het belangrijkste aandachtspunt.

Het onderzoek toonde tevens aan dat de komst van nieuwe middenmarkt herverzekeraars significante capaciteit zal genereren, hoewel dit waarschijnlijk slechts een beperkte invloed zal hebben. 90% van de kopers was van mening dat de traditionele Europese herverzekeraars hun marktaandeel zullen behouden.

Het onderzoek, gebaseerd op de bevindingen van 50 herverzekeraars en verzekeraars, ontdekte tevens dat kopers:

- Het eens zijn dat herverzekeraars gedisciplineerder zijn geworden, hoewel niet genoeg om verdere verslapping van de markt te voorkomen;
- Van mening zijn dat herverzekeraars genoeg rekenen om adequate opbrengsten te genereren.

Terwijl verkopers:

- Gemengde ideeën hebben over de richting van aansprakelijkheidsprijzen;

- Verklaarden bereid te zijn lagere prijzen te accepteren totdat technische prijsniveaus doorbroken worden;

- Van mening zijn dat de bekende zachte marktcyclus in het verschiet ligt.

In een commentaar op de onderzoeksuitkomsten zei Clement Booth, Voorzitter en Chief Executive Officer bij Aon Re International: 'Uit ons onderzoek blijkt dat de meerderheid van kopers en verkopers (97%) in 2005 verlagingen van het premietarief verwachten, hoewel we verwachten dat bepaalde factoren, zoals de trend met betrekking tot verzekeringstechniek en reserveringsissues, de daling zullen matigen. Zoals altijd zal het evenwicht tussen marktaandeel en winst het uiteindelijke prijsniveau dicteren'.

'Ongeacht de instroom van nieuw kapitaal en de komst van een nieuwe groep herverzekeraars, verwacht het merendeel van de respondenten in ons onderzoek dat het marktaandeel van de 'oude garde' in Europa stand zal houden,' aldus Booth.

Met betrekking tot de recente orkaanactiviteit in Noord-Amerika zei Booth: 'Na het betrekkelijk lage aantal natuurrampen in de laatste jaren, is de markt driemaal binnen zeer korte tijd herinnerd aan het potentieel voor stormschade. Of Charley, Frances of Ivan de verwachtingen van kopers of de prijzen van de verkopers zullen veranderen staat nog te bezien, maar desalniettemin vormden zij gebeurtenissen van betekenis.'

Over Aon
Aon Nederland, toonaangevend adviseur in risicomanagement, employee benefits en verzekeringen, draagt bij aan het realiseren van de ambities van zijn cliënten.
Aon in Nederland heeft 1.500 medewerkers en maakt onderdeel uit van Aon Corporation, Chicago, USA. Het wereldwijde Aon-netwerk omvat circa 600 kantoren in meer dan 120 landen en telt ruim 52.000 medewerkers. Hiermee is Aon één van de grotere financiële dienstverleners ter wereld.
Aon Corporation is gespecialiseerd in financiële en verzekeringsdienstverlening en genoteerd aan de effectenbeurs van New York (NYSE). Zie ook www.aon.nl.


-Einde-