Metaalunie

Nieuws
Persberichten

Verdubbeling energiebelasting treft mkb-metaal 21-9-2004
.
Nieuwegein - De verhoging van de energiebelasting pakt onevenredig zwaar uit voor het midden- en kleinbedrijf in de industrie. Dat stelt de Koninklijke Metaalunie in een reactie op de Miljoenennota 2005. Dit is des te opmerkelijker omdat de overheid juist de Nederlandse economie wil versterken. 95% van alle bedrijven behoort tot het mkb.

Het kabinet wil met de verhoging van de energiebelasting 605 miljoen euro extra binnenhalen in 2005, 78 miljoen in 2006 en tot slot nog eens 77 miljoen in 2007. Deze verhoging is ruim twee keer zo hoog als in het regeerakkoord was aangekondigd en komt nagenoeg volledig voor rekening van het industriële mkb. De leden van de Metaalunie, het mkb-metaal, betalen straks bijna 32 miljoen euro per jaar extra energiebelasting.

De energiebelasting wordt berekend via een staffel; afhankelijk van het verbruik geldt een bepaalde energiebelasting. Bij de aanstaande verhoging wordt de eerste staffel, consumenten en het niet-industriële mkb, nagenoeg ontzien. Ook de hoogste staffels (de zware industrie en de glastuinbouw) worden wederom met rust gelaten. De tweede en derde staffel worden daarentegen fors verhoogd. Het gaat om tientallen procenten tot uiteindelijk een verdubbeling in 2007! Zo'n 1.000 lidbedrijven van de Metaalunie gaan straks alleen al aan energiebelasting 14.000 tot 17.000 euro per jaar extra betalen, terwijl de grootverbruikers de dans ontspringen.

De kabinetsplannen versterken het discriminerende karakter van de energiebelasting. Het is uiterst ongewenst dat kleinere bedrijven in dezelfde markt een hogere kostprijs hebben als gevolg van een verschillend belastingtarief. Het economisch herstel, dat bij het mkb vandaan moet komen, wordt door dit soort maatregelen in de kiem gesmoord.
Reageren: wyfker@metaalunie.nl