Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

persberichten - Naar nieuwe verhoudingen in het Koninkrijk

Naar nieuwe verhoudingen in het Koninkrijk

20 september 2004

Een structurele vernieuwing van de verhoudingen binnen het Koninkrijk. Samenwerking met de Nederlandse Antillen in de aanpak van armoede, criminaliteit en de openbare financiën. Het vergroten van de veiligheid op de Nederlandse Antillen en Aruba. Terugdringen van de bureaucratie. Dat zijn de belangrijkste speerpunten voor het komende jaar in de ontwerp-begroting Koninkrijksrelaties van minister de Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties).
---

2005 wordt een belangrijk jaar voor het Koninkrijk. Nieuwe verhoudingen tussen de landen van het Koninkrijk zullen zich het komende jaar aftekenen. Het nodige voorwerk daarvoor is al gang gezet. De commissie Europese Unie heeft haar eindrapport in juli 2004 aangeboden. Op basis van dit rapport kunnen Aruba en de Nederlandse Antillen een goede afweging maken over hun toekomstige relatie met de EU.

Een tweede belangrijke bouwsteen komt van de werkgroep Bestuurlijke en Financiële Verhoudingen (BFV). De werkgroep brengt in oktober van dit jaar uit haar advies uit. Eerder heeft de werkgroep BFV in een tussenrapportage als een van de voorlopige uitgangspunten aangegeven dat het land de Nederlandse Antillen als politieke bestuurslaag verdwijnt.

Bij het overleg over nieuwe verhoudingen hanteert Nederland de uitgangspunten maximaal, minimaal, cruciaal. Aruba en de eilandgebieden van de Nederlandse Antillen moeten maximale bevoegdheden hebben om de eigen huishouding te kunnen voeren. Maatwerk per eiland is hierbij denkbaar. Ook is het voorstelbaar dat een minimaal aantal taken op het niveau van het Land zal worden ingevuld. Het Koninkrijk blijft een belangrijke rol vervullen bij het waarborgen van mensenrechten, rechtszekerheid en goed bestuur.

In december 2004 wordt het 50-jarig bestaan van het Statuut gevierd. Naar aanleiding hiervan zal een commissie worden ingesteld om te onderzoeken of het Statuut nog voldoet aan de eisen van deze tijd. Tegelijkertijd kan de commissie de gevolgen voor het Statuut van de nieuwe bestuurlijke verhoudingen en de relatie met de EU nader bezien.

Samenwerking met Nederlandse Antillen

De Nederlandse regering ondersteunt het Antilliaanse kabinet bij de uitvoering van haar Urgentieprogramma. Centrale punten daarin zijn het terugdringen van armoede, bestrijding van criminaliteit en het verbeteren van de zorgelijke overheidsfinanciën. Onlangs hebben minister de Graaf en minister-president Ys van de Nederlandse Antillen in een samenwerkingsplan de belangrijkste maatregelen vastgelegd. Nederland stelt 28 miljoen euro ter beschikking voor armoedebestrijding en veiligheid, plus een bedrag van 48 miljoen euro voor schuldkwijtschelding.

Armoedebestrijding

Om op korte termijn de leefbaarheid te verbeteren van de achterstandwijken op alle eilandgebieden van de Nederlandse Antillen is 2,27 miljoen euro uitgetrokken, naast de 2,27 miljoen euro die de Antilliaanse regering beschikbaar stelt.

De United Nations Development Program (UNDP) en de Wereldbank worden ingeschakeld bij de ontwikkeling van een meer structurele aanpak van het armoedevraagstuk. Zij stellen in nauw overleg met betrokken organisaties op de Antillen een quick scan, gericht op korte termijn maatregelen en een analyse voor de aanpak op langere termijn (poverty assesment) op.

Ten derde zal Nederland een bijdrage leveren aan een programma ter invoering van een sociale vormingsplicht voor kansarme jongeren op de Antillen. Het doel daarvan is de Antilliaanse jeugd een perspectiefvol bestaan op de Nederlandse Antillen te bieden.

Veiligheid

De Antilliaanse regering zal een veiligheidsstrategie ontwikkelen gericht op duurzame en structurele oplossingen voor de criminaliteitsproblematiek. Nederland is bereid hieraan ondersteuning te verlenen in de vorm van technische bijstand. Verder is er een haalbaarheidsstudie in gang gezet naar gemeenschappelijke grenscontroleteams op de luchthavens van Curaçao, Bonaire en Sint Maarten. De Antilliaanse politie zal worden ondersteund door de inzet van ongeveer 10 agenten van het Recherchesamenwerkingsteam (RST). Om de drugssmokkel beter te kunnen bestrijden komt er voor de Nederlandse Antillen en Aruba een walradarketen. Nederland neemt de eenmalige investeringen daarvan voor haar rekening. Over de versterking van de Kustwacht en de inzet van maritieme observatieteams waren al eerder afspraken gemaakt: investeringen in materieel en extra personeel maakt een 24-uurs bezetting mogelijk. Ter vergroting van de celcapaciteit in de Nederlandse Antillen zal een deskundige van de Dienst Justitiële Inrichtingen van het Nederlandse ministerie van Justitie assisteren bij het op korte termijn ontwikkelen van een plan om de celcapaciteit in de Nederlandse Antillen op korte termijn uit te breiden tegen zo gering mogelijk kosten.

Naast bovengenoemde maatregelen draagt Nederland bij aan de ontwikkeling van samenwerkingsprogramma's rechtshandhaving, gericht op een goed functionerende rechtshandhavingsketen. Voor deze programma's is 4 miljoen euro voor de Nederlandse Antillen en 1 miljoen euro voor Aruba beschikbaar.

Openbare financiën

Nederland zal 48 miljoen euro aan schuld van de Nederlandse Antillen aan Nederland kwijtschelden vanwege de maatregelen die de Antilliaanse regering neemt om de openbare financiën gezonder te maken. Nederland is bereid meer schulden kwijt te schelden als de Antilliaanse regering resultaten boekt bij het verbeteren van de overheidsfinanciën.

Aanpak bureaucratie

In september 2004 is de Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (SONA) van start gegaan. Via deze stichting worden in 2005 de samenwerkingsprogramma's voor de Nederlandse Antillen gefinancierd. Een belangrijk voordeel hiervan is dat de afzonderlijke eilandgebieden rechtstreeks toegang tot het fonds hebben. Maatwerk is dus mogelijk. Ook zal financiering via het fonds het samenwerkingsbeleid effectiever maken zodat de beschikbare gelden voor de programma's bestuurlijke ontwikkeling, duurzame economische ontwikkeling en onderwijs ook daadwerkelijk kunnen worden besteed. Bovendien vermindert deze werkwijze de bureaucratie omdat het aantal betrokke instanties aan Antilliaanse en Nederlandse zijde afneemt.
---

---

---

---