GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 21 september 2004 16:38
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks tegenbegroting: 52.000 mensen aan het werk

(21 september 2004)

Heel veel extra banen, een eerlijker inkomensverdeling, beter onderwijs en zorg en een hogere én duurzame economische groei: dat is waar de financiële plannen van GroenLinks voor zorgen. Dat blijkt uit de doorrekening van onze tegenbegroting door het CPB.

GroenLinks heeft de Tegenbegroting 2005 zoals altijd laten doorrekenen door het Centraal Planbureau. De resultaten zijn goed. Naar het oordeel van de rekenmeesters boekt GroenLinks forse winst op het gebied van werkgelegenheid in 2005: 52.000 banen extra. De plannen van GroenLinks zorgen voor 12.000 extra banen in de gezondheidszorg, 36.000 bij de overheid (vooral onderwijs) en 4.000 in de marktsector. In tegenstelling tot het kabinet wordt de economie weer vlot getrokken: de economische groei komt bij GroenLinks uit op 2%. Het kabinet Balkenende vernietigt juist 55 duizend banen in het komende jaar. GroenLinks maakt dat volledig ongedaan.

GroenLinks investeert 7 miljard euro in onderwijs, zorg, sociale zekerheid, natuur en milieu en ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast bezuinigt GroenLinks 5,8 miljard op onder meer infrastructuur, defensie, subsidies voor het bedrijfsleven en de kinderbijslag. De kinderbijslag wordt inkomensafhankelijk gemaakt en via de belastingen uitgekeerd. Door deze maatregel gaan gezinnen met kinderen met een inkomen tot 50.000 euro erop vooruit. Aan gezinnen met kinderen met een inkomen boven de 100.000 euro keert de overheid geen kinderbijslag meer uit.

GroenLinks vergroent de belastingen, waardoor milieuvervuiling duurder wordt en arbeid goedkoper. Vooral voor mensen met een minimumloon verbetert hierdoor de koopkracht en wordt de vraag naar werk gestimuleerd. Tevens roept GroenLinks een halt toe aan de alsmaar uitdijende kosten voor de hypotheekrenteaftrek en de aftrek van pensioenpremies voor hogere inkomens. Het kabinet stopt de grote bedrijven en multinationals 1,2 miljard euro toe (lagere winstbelasting). GroenLinks wil juist starters stimuleren en kleine zelfstandigen en het midden- en kleinbedrijf helpen de recessie door te komen via gerichte lastenverlichting.

Bij het kabinet gaat iedereen er op achteruit. Vooral chronisch zieken en gehandicapten zijn de klos en zullen opnieuw moeten inleveren door de invoering van de no-claim in de zorg. Zo niet bij uitvoering van de plannen van GroenLinks. Tot aan 1,5 modaal gaat iedereen erop vooruit. De inkomensnivellering zorgt ervoor dat de mensen met een minimum-uitkering er gemiddeld 2,5% op vooruit gaan. Wie betaald werkt, krijgt een forse belastingmeevaller. Vooral mensen op en rond het minimumloon profiteren daarvan. Hun koopkracht stijgt flink, wat goed is voor de werking van de arbeidsmarkt. GroenLinks maakt ook de aanslag op de portemonnee van chronisch zieken en gehandicapten (meer en hogere eigen bijdragen in de zorg) ongedaan. Zij blijken het moeilijkst te kunnen rondkomen en verdienen onze bescherming.

Tenslotte wordt de uitstoot van CO2 verminderd. Met investeringen in bescherming van natuur, biologische landbouw en duurzame energie wordt eindelijk weer koers gezet naar een duurzame economie.

De tegenbegroting en de doorrekening zijn te vinden op:

http://www.groenlinks.nl/2ekamer/notities/Notitie.2004-09-21.4619/publication/download_file

http://www.groenlinks.nl/2ekamer/notities/Notitie.2004-09-21.2521/publication/download_file

Femke Halsema
Kees Vendrik


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -