College ter Beoordeling van Geneesmiddelen


21 September 2004
Persbericht bijeenkomst Europese Heads of Agencies

De Heads of Medicines Agencies (HMA) in Europa zijn in Scheveningen bij elkaar gekomen op 8 en 9 september 2004. De bijeenkomst vond plaats onder leiding van Nederland, als voorzitter van de Europese Unie. Een aantal belangrijke zaken kwam aan de orde, waaronder:

a) De stand van zaken met betrekking tot het besturen en management van projecten in de EU Telematic Strategy, onder andere het Europharm project, werd besproken.

b)

Er werd overeengekomen dat bijeenkomsten vanaf heden zullen plaatsvinden rondom de gezamenlijke bijeenkomst van de Heads of Human and Veterinary Medicines Agencies en dat deze zullen opereren onder de naam Heads of Medicines Agencies (HMA).
De vergadering stelde vast dat de HMA Management Group en de HMA Permanent Secretariat succesvol zijn opgestart. Zij faciliteren en ondersteunen het werk van de HMA werkgroepen en bieden ondersteuning aan de HMA bijeenkomsten.

c)

Voorgestelde plannen om benchmarking te introduceren voor de registratieautoriteiten op het gebied van geneesmiddelen voor menselijk gebruik werden geaccepteerd, maar het voorgestelde tijdspad werd verlengd. Ook werd er gesproken over de eventuele start van een vergelijkbaar initiatief voor de veterinaire registratieautoriteiten.

d)

Het Framework Document voor de twee Co-ordination Groups die gevormd worden onder de herziene geneesmiddelenwetgeving werd goedgekeurd voor publicatie op de websites van de HoA en HEVRA (Heads of Veterinary Regulatory Authorities) (http://heads.medagencies.com en http://www.hevra.org).

e)

De EMEA Road Map 2010 werd uitvoerig besproken. Er werd kennis genomen van de vooruitgang die geboekt is met de ontwikkeling van dit initiatief en het tijdspad dat gesteld is door het EMEA (definitieve aanname voor eind 2004).

Specifieke punten van de Heads of Human Medicines Agencies bijeenkomst:

Er werd afgesproken om door te gaan met de voorgestelde werkverdeling bij de beoordeling van periodieke veiligheidsrapporten (Periodic Safety Update Reports; PSURs) onder auspiciën van de European Risk Management Strategy (ERMS).

Het lidmaatschap van de Clinical Trials Facilitation Group en de details van de eerste bijeenkomsten werden bekendgemaakt.

Een voorstel voor een HMA working group for Homeopathic Medicines werd goedgekeurd. Deze werkgroep zal verbonden worden aan de toekomstige Mutual Recognition and Decentralised Procedures Coordination Group.

Specifieke punten van de Heads of Veterinary Medicines Agencies bijeenkomst:

Er werd een procedure van de VMRF groep aangenomen waarbij zaken doorgegeven kunnen worden aan de HEVRA voor advies.

Bespreking van het hertesten van diergeneesmiddelen die geïmporteerd zijn uit landen waarmee de EU geen overeenkomst van wederzijdse erkenning heeft met betrekking tot GMP inspecties.

Bespreking van mogelijke criteria die gebruikt zullen worden om tot een lijst te komen van diergeneesmiddelen waarvan de SPC geharmoniseerd moet worden.

Een verslag van een bijeenkomst in Frankrijk en de laatste update van het CVMP met betrekking tot de schaarste van diergeneesmiddelen voor gebruik in bepaalde indicaties en bepaalde diersoorten.

De Heads of Medicines Agencies (HMA) is een netwerk van registratieautoriteiten van de EER voor zowel geneesmiddelen voor menselijk gebruik als voor diergeneesmiddelen. Dit netwerk biedt een forum voor de coördinatie en de uitwisseling van meningen en voorstellen over kwesties aangaande het Europese systeem van regelgeving op het gebied van geneesmiddelen en de rol van de HMA binnen dat systeem. Zij komen viermaal per jaar bijeen, gewoonlijk onder leiding van de lidstaat die het voorzitterschap van de EU heeft. De volgende bijeenkomsten van de Heads of Medicines Agencies zullen plaatsvinden in Amsterdam op 29 en 30 november 2004.

Voor verdere informatie over de zaken vermeld in dit persbericht kunt u zich wenden tot het HMA Permanent Secretariat, Mrs. Nuala Harman, tel +353 1 634 3453.