CORDAID

Cordaid: Problemen van Azië en Latijns-Amerika van agenda af

De begroting van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking - als onderdeel van die van Buitenlandse Zaken - beperkt zich vooral tot veiligheidssituatie in Afrika. Latijns Amerika en Azië worden niet genoemd. In combinatie met de sterke aandacht voor het probleem van veiligheid en ontwikkeling, lijkt de minister vooral een korte termijn visie op de Nederlandse OS-inspanningen te hebben. Nu in Latijns-Amerika en Azië de veiligheidsproblematiek is afgenomen en in vrijwel alle landen democratisch gekozen regeringen aan de macht zijn, lijken ze beleidsmatig niet meer interessant. Dat is een misvatting.

In Latijns-Amerika en Azië gaat het om de vraag of ontwikkelingssamenwerking meer is dan crisisbeheersing en het verhelpen van de diepste armoede. De groei van het bruto nationaal product in een aantal landen maskeert de structurele problemen en de massale marginalisering. Tachtig procent van de bevolking in deze beide continenten heeft geen deel aan de economische groei en voert een dagelijkse strijd om te overleven in de informele sector. In landen als El Salvador, Honduras, de Filippijnen en Sri Lanka zijn grote delen van de bevolking afhankelijk van de toelages van geëmigreerde familieleden. De globalisering versterkt deze problemen eerder dan dat ze die oplost. Het is jammer dat de armoedekant van de globalisering niet meer op de agenda van Minister Van Ardenne schijnt te staan.

Verkiezingen als democratische legitimatie zijn onvoldoende om te kunnen spreken van good governance. De economische en politieke elites hebben geen oog voor de belangen van de armste groepen en voor de noodzaak om economische groei te verbinden aan de noodzaak om het interne verdelingsvraagstuk prioriteit te geven. Azië en Latijns-Amerika laten zien dat een beleid van
ontwikkelingssamenwerking dat geen verbinding maakt tussen de noodzaak van economische groei en herverdeling in combinatie met empowerment van de armste groepen, tegen een plafond aanloopt. Zonder visie op dat punt blijft ontwikkelingssamenwerking een stoplap om de levenssituatie van de armsten te schragen in landen waar de politieke en economische elites zich doof houden voor de noodzaak van herverdeling van de groeiende rijkdom.

Coherentie is terecht een van de centrale assen van het OS-beleid. Ontwikkelingssamenwerking staat niet los van vraagstukken van vrede en veiligheid, van vrijhandel, van kennisuitwisseling en innovatie, van landbouwpolitiek. Met rede wordt op de sector een beroep gedaan om nieuwe bondgenootschappen aan te gaan met andere sectoren, teneinde samen effectiever te zijn in de bestrijding van armoede en ongelijkheid. Maar de liefde kan niet van één kant komen. De millenniumdoelstellingen over onderwijs, aids, toegang tot drinkwater zijn niet alleen een zaak voor het ministerie van OS. Cordaid vindt dat in de begrotingen van andere Ministeries meer aandacht zou moeten zijn voor het internationale armoedevraagstuk.