ST. RECLASSERING NEDERLAND

Opvang en reïntegratie justitiabelen kan beter!

Reclassering Nederland werkt sinds januari 2004 alleen nog in opdracht van het Openbaar Ministerie, de rechter of het gevangeniswezen. Een zogenaamde justitiële titel. Dit brengt in het justitiële proces knelpunten met zich mee die sterk afbreuk doen aan zowel de effectiviteit als de productiviteit van het reclasseringswerk. Niet alleen aan het begin van het traject dat een dader doorloopt is winst te halen in gedragsbeïnvloeding, maar ook bij terugkeer in de maatschappij.

Reclassering Nederland is onlosmakelijk verbonden aan de strafrechtketen. Zij neemt in het strafrechtelijke traject een unieke positie in en is van politiecel tot en met het uitzitten van de straf in meer of mindere mate betrokken bij de strafrechtspleging. .Nu wij moeten wachten op een officiële opdracht gaat vaak kostbare tijd verloren., aldus Sjef van Gennip, algemeen directeur Reclassering Nederland. .Je ziet het op meerdere fronten mis gaan. Bijvoorbeeld in de vroeghulp, het eerste contact dat plaatsvindt met de verdachte op het politiebureau. Een snelle en directe aanpak biedt de meeste kans op succes, de verdachte is vaak dan gemotiveerd om zijn gedrag te veranderen. Wacht je weken of zelfs maanden, dan is het moment weg en de kans op recidive levensgroot aanwezig..

Na het opstellen van een voorlichtingsrapport kan het maanden duren voordat iemand opgeroepen wordt om ter zitting te verschijnen. Gedragsbeïnvloeding door middel van training en begeleiding door de reclassering is al die tijd uitgesloten. Ook de tijd die verstrijkt tussen het uitspreken van een vonnis en het daadwerkelijk beschikken over het vonnis, de justitiële opdracht, kan oplopen tot zeven maanden of meer.

Aan het einde van de detentie is, ondanks toezeggingen daarover, de reïntegratie van ex-gedetineerden niet geregeld. Sjef van Gennip: .Minister Donner vindt dit geen justitie taak, maar een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat is een keuze die door de politiek gemaakt is. Wat ik onbegrijpelijk vind, is dat de overdracht van gevangenis naar maatschappij nog steeds niet geregeld is. We spreken wel over meer dan 20.000 mensen die jaarlijks de gevangenis verlaten. Reclassering Nederland, wiens taak dit van oudsher was, wil hier graag een aanbod op maat voor ontwikkelen om de overdracht zo soepel mogelijk te laten verlopen. Helaas is nog steeds niet duidelijk wie uiteindelijk verantwoordelijk is en dus tot wie wij ons met dit aanbod moeten wenden..