Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 21 september 2004


Vragen van het lid Van Dam (PvdA) aan de minister van Economische Zaken


over de openbaarheid van informatie met betrekking tot de plaats van GSM- en UMTS-antennes


* Kunt u zich voorstellen dat er bij veel burgers ongerustheid bestaat over de mogelijke (gezondheids-)effecten van elektromagnetische straling die afkomstig is van UMTS-antennes?


* Bent u het met mij eens dat burgers zich moeten kunnen informeren over de aanwezigheid van UMTS-antennes in hun woon- of leefomgeving?


* Waarom zijn in het antenneregister van het Nationaal Antennebureau geen UMTS-antennes opgenomen?


* Begrijpt u dat burgers zeer nauwkeurige informatie wensen over de locatie van een antenne voor telecommunicatie of omroepdistributie?


* Waarom kan een burger in het Antenneregister niet de exacte locatie van een antenne achterhalen?


* Kunt u uitleggen waarom een burger in andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland of Frankrijk wél de exacte locatie van een antenne kan achterhalen? Welk verschil bestaat er tussen de genoemde landen en Nederland dat dit verschil in werkwijze rechtvaardigt?


* Waarom kan een burger in het Antenneregister niet achterhalen welke operator eigenaar is van een antenne?


* Kunt u uitleggen waarom een burger in het Verenigd Koninkrijk wel de eigenaar van een antenne kan achterhalen? Welk verschil bestaat er tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland dat dit verschil in werkwijze rechtvaardigt?


* Bent u bereid maatregelen te nemen om te zorgen dat Nederlandse burgers via het antenneregister kunnen achterhalen of er in hun woon- of leefomgeving een UMTS-antenne is opgesteld, op welke exacte locatie GSM- en UMTS-antennes zijn geplaatst en welke operator eigenaar is van een GSM- of een UMTS-antenne?