Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 21 september 2004


Vragen van de leden Noorman-den Uyl en Samsom (beiden PvdA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Volkhuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Mileu


over de vakbekwaamheideisen voor afvalverzamelen en de Bbz-regeling


1 Kent u de regeling die inzamelaars van oud ijzer verplicht voor 1 augustus 2004 een vergunning aan te vragen voor hun activiteiten, waarbij er een verplichting is over een vermogen van ¤ 18.000 risicodragend kapitaal te beschikken?


2 Is het u bekend dat een aantal verzamelaars van oud ijzer hun bedrijfje via de Bbz-regeling hebben opgestart en dat deze vermogenseis de voortzetting van hun bedrijf onmogelijk maakt omdat de Bbz-regeling bij dat vermogen niet toepasbaar is?


3 Acht u de huidige kleinschalige inzamelingsbedrijfjes van belang en bent u bereid voorwaarden te scheppen om de via de Bbz gestarte bedrijfjes te continueren?


4 Bent u beiden bereid om via een aanpassing van de Bbz regeling het continueren van een inzamelingsbedrijfje mogelijk te maken door een aangepaste regeling voor de Bbz via


- bijvoorbeeld een hardheidsclausule in de regeling voor de kredietwaardigheid;


- het behalen van het vereiste vakbekwaamheidsdiploma onderdeel van de


starterregeling te maken met een bijbehorende onkostenvergoeding?


5 Is het u bekend dat een gemeente zoals Emmen een totaal Bbz-krediet heeft verstrekt van ¤ 67 100 aan 4 oud ijzerverzamelaars en dat bij de beëindiging van deze bedrijfjes vanwege plotsklaps gewijzigde regels het geld volledig een verliespost voor de gemeente is?


6 Is het u bekend dat de informatie over de gewijzigde regeling niet of onvoldoende gecommuniceerd is en dat het ministerie SZW eind juli 2004 aangaf niet bekend te zijn met deze regeling en dat er geen overleg over is geweest tussen het ministerie van Vrom en SZW?


7 Is het u bekend dat er verschil van mening is over het feit of oud ijzerverzamelaar onder deze regeling vallen?


8 Bent u bereid op zeer korte termijn de Kamer te antwoorden gezien de bedrijfsrisico's die thans aanwezig zijn?


Besluit van 10 maart 2004: Besluit inzamelen afvalstoffen. Staatsblad 127 dd. 19 maart 2004