MKB-Nederland

20-09-2004
Slechte maatvoering doet koers kabinet teniet
(Persbericht)

Het kabinet smoort het economisch herstel. Het komt met nieuwe bezuinigingen en forse lastenverzwaringen - met name in het mkb. Arbeidsverhoudingen staan op scherp. De gekozen maatvoering is verkeerd en zorgt voor onbalans en onrust. Dit stelt MKB-Nederland in reactie op de Miljoenennota 2005.

Verlagen van de vennootschapsbelasting is prima. De gekozen financiering - zoals de in te voeren belasting op grijs kentekenautos bijvoorbeeld - deugt niet. MKB-Nederland wil dat ondernemers hiervan vrijstelling krijgen. En het grootbedrijf moet evengoed gaan meebetalen aan de tweede financieringsbron: verdubbeling van de energiebelasting voor het mkb. Zij profiteren immers vooral van de verlaging.

De banenmotor van het mkb krijgt geen kans te gaan draaien. Te eenzijdig kijkt het kabinet bij de sociale zekerheid naar werknemers die weer aan de slag moeten. Daarbij vergeten de bewindslieden het scheppen van banen te stimuleren. MKB-Nederland is voor loonmatiging, maar zonder kabinetsingrepen in bedrijfstakcaos. De overgangsregeling voor VUT/prepensioen is onnodig duur.

Loonmatiging, ombuigingen, lastenverzwaringen en stijging van pensioenpremies: over de hele linie daalt de koopkracht van consumenten. Binnenlandse sectoren als detailhandel, horeca, toerisme en autos ondervinden dat aan den lijve.Het kabinet investeert terecht in het beroepsonderwijs. Met name het vmbo is de betonnen vloer onder de samenleving. Op het gebied van veiligheid lijkt het kabinet op de goede weg middels het Actieplan Veilig Ondernemen. De beschikbaarheid van winkellocaties voor het mkb verdient meer aandacht.

Voor meer informatie :
pb-MILJOENENNOTA 2005.pdf

MKB-Nederland, Brassersplein 1, 2612 CT Delft, Tel: 015 2191212 © MKB-Nederland, 2004 | Disclaimer |