De Unie


ABN AMRO - Kompas en CAO

21 september 2004 - Het is al weer even geleden dat alle leden een infobulletin op het huisadres hebben ontvangen. De hoogste tijd om u daarom weer even bij te praten over de meest actuele zaken.

Kompas
Voor de groep Kompassers van wie de 18 maanden termijn eindigt per 29 maart a.s. beginnen de eers tetekenenvandiedatuminzichttekomen. Eind september wordt een ieder uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst door Kompas over de procedures en de termijnen van een mogelijk aanstaand ontslag. De Unie organiseert voor onze Kompas-leden uiteraard ook een eigen vergadering, waarin u als Kompasser (al dan niet met einddatum 29 maart 2005) terecht kunt met vragen en opmerkingen. Deze bijeenkomst zal plaatsvinden op 7 oktober 2004 van 13.30 tot 16.30 uur (UniePlaza te Culemborg). Indien u aanwezig wilt zijn, dan dient u dit vóór 1 oktober a.s. schriftelijk of telefonisch door te geven aan mevrouw Anita Swarts ( 0345-851377 of swr-a@unie.nl)

CAO
Alle politieke ontwikkelingen en voorgenomen Kabinetsmaatregelen maken dat het voor De Unie en ABN AMRO een behoorlijk onoverzichtelijke tijd is geweest met betrekking tot het noodzakelijke CAO-overleg. De huidige CAO (die nog steeds gewoon geldt) is formeel geëindigd per 1 juni 04 en is dus aan vernieuwing toe. Vooralsnog is echter nog niet duidelijk of en welke zaken er gerepareerd moeten of zelfs kunnen worden. Al deze vragen leiden er toe dat het CAO-overleg is uitgesteld tot november a.s.

De Unie-voorstellen dienen dan uiteraard in de maand oktober met u allen te worden besproken en opgesteld. Velen zijn de eindbod-kater van vorig jaar nog niet vergeten. ABN AMRO heeft toen en nu nog steeds zeer duidelijk stelling genomen over de (kosten en financiële) situatie binnen Nederland. De reorganisaties en aanverwante zaken gaan gestaag door en verergering dreigt bij verdere kostenverhoging. Alle reden dus om heel kritisch te gaan kijken naar verbeteringsvoorstellen voor de CAO versus een verbetering van de werkzekerheid. Wat dit betekent en hoe we hier als verstandige vakorganisatie mee om moeten gaan is de discussie die we met elkaar zullen gaan voeren.

Nederland verdient beter!
Veel van de onzekerheid over de toekomst van de pensioenen, de employability-overeenkomst en allerlei (aanvullings)regelingen bij ABN AMRO worden veroorzaakt door de plannen van het Kabinet Balkenende. Wel duidelijk is dat de voorgenomen maatregelen de onderhandelingsvrijheid tussen bonden en werkgevers beperkt en dat er sprake zal zijn van behoorlijke verslechteringen in rechtszekerheid van werknemers en arbeidsvoorwaardelijke afspraken in CAOs.

De Unie is met het Kabinet van mening dat maatregelen noodzakelijk zijn, maar niet op deze wijze. Meer informatie over de mening van De Unie kunt u vinden op www.unie.nl onder kansrijk kiezen.

Niettegenstaande wat er allemaal wel en niet geregeld dient te gaan worden aan de CAO-tafel(s) hebben de gezamenlijke bonden besloten tot een landelijke manifestatie om onze mening over de regeringsplannen duidelijk te maken. Dit alles gebeurt onder het motto: Nederland verdient beter! Alle leden worden uitgenodigd om vooral aanwezig te zijn op het Museumplein te Amsterdam op 2 oktober a.s. van 12.00 tot 14.00 uur.
Unieleden kunnen hun reiskosten vergoed krijgen door het invullen van een declaratie in de Unie-tent op het Museumplein. Meer informatie over de manifestatie vindt u op: www.nederlandverdientbeter.nl

Mede namens het Sectiebestuur ABN AMRO ga ik er vanuit u hiermee weer een goede update hebben gegeven van de belangrijkste ontwikkelingen. We houden u op de hoogte!

Joop Hofland
Bestuurder

dinsdag, 21 september 2004