De Unie


Philips - De toekomst van de verzorgingsstaat

21 september 2004 - Het zal u niet ontgaan zijn dat alle bonden op dit moment te hoop lopen tegen de plannen van het kabinet om zo ongeveer alle fundamenten onder onze verzorgingsstaat uit te slaan. De wijze waarop de bonden dit doen verschilt echter in de detailuitwerking om uiteindelijk toch op hetzelfde eindpunt te belanden, de nationale manifestatie op 2 oktober in Amsterdam.

Zo hebben wij ook besloten om onze leden bij Philips te informeren via dit bulletin in plaats van aan de vele poorten, die Philips rijk is, actie te gaan voeren. Waar het om gaat is dat u goed geïnformeerd bent over de plannen van het kabinet en de gevolgen daarvan. Nergens kunt u dat beter dan al lezend thuis.

Al in het najaar heeft De Unie erop gewezen dat een akkoord met deze regering over loonvorming en daaraan gekoppeld afspraken over sociale zekerheid niet werken. Het verbaast ons dan ook niet dat we nu massaal onze stem moeten laten horen. Waar gaat het om?

BELANGRIJKE EN DRINGENDE OPROEP

Het kabinet Balkenende II laat werknemers keer op keer met lege handen staan. De Unie
neemt haar verantwoordelijkheid ten opzichte van de leden die jarenlang betaald hebben voor sociale zekerheid, VUT, prepensioen en die nu geconfronteerd worden met maatregelen die de inkomenspositie aantasten.

Wat is er aan de hand?

* Het kabinet zet het mes in WW, Ziektewet, WAO, VUT en prepensioen
* In ruil voor een loonstop moeten mensen langer en harder werken.
* Het historisch Najaarsakkoord blijkt in de praktijk Haagse Bluf te zijn.

Een paar voorbeelden:

* Bij ontslag worden afkoopsommen van de werkgever gekort op de WW-uitkering.
Dit feit met daarbij de wens van de regering om makkelijker tot ontslag van werknemers te komen zal dit drempelverlagend werken voor de werkgevers om sneller over te gaan tot het schrappen van arbeidsplaatsen. Een fenomeen waar Philips toch al sterk in is.
* De WW wordt aan strengere regels onderworpen: concreet betekent dit voor met name jongere werknemers en herintredende vrouwen dat ze pas veel later of helemaal niet voor WW in aanmerking kunnen komen.
Vooral jongeren en herintredende vrouwen zullen nauwelijks WW-rechten opbouwen, omdat de eisen om voor WW in aanmerking te komen voor deze groepen nauwelijks meer realistisch zijn. Dit kan er toe leiden dat jonge werknemers 4 jaar WW premie betalen en bij ontslag toch nog in de bijstand terecht komen.
* Aanvulling in het 2e ziektejaar is niet of nauwelijks meer mogelijk.
De werkgevers worden verplicht om bij ziekte langer dan twee jaar het loon door te betalen, als er in het 2e ziektejaar meer dan 70% loon wordt betaald. Ook de werknemer wordt dan gestraft door de WAO-uitkering te baseren op het minimumloon in plaats van het laatstverdiende loon.
De Unie is hier geen voorstander van, omdat er geen enkele prikkel uitgaat van deze maatregel. Op langere termijn leidt dat onherroepelijk tot groter ziekteverzuim.

* De mythe van de 40-urige werkweek.
De laatste tijd komen er steeds meer signalen, dat een 40-urige werkweek goed zou zijn voor de bedrijven en onze economie. Philips heeft daarover in de vakantieperiode al eens iets geroepen, het kabinet roept ook zoiets.
De Unie gaat daarentegen uit van een maatwerkaanpak, waarbij werktijden en roosters aansluiten op de behoefte van het bedrijf en de privé-wensen en -omstandigheden van de werknemers
* VUT-Prepensioen.
De thans voorgestelde plannen van het kabinet maakt het in de huidige situatie onmogelijk eerder te stoppen met werken dan 65 jaar. Verder zet het kabinet met deze aangekondigde maatregel de solidariteit tussen de verschillende tijdsgroepen zeer zwaar onder druk terwijl de effecten op het nieuwe flexpensioen van Philips nu al weer de prullenbak in kunnen. Gaan we de discussie nu weer helemaal opnieuw voeren????

Ook voor wat betreft het maken van afspraken over R(egeling) A(anpassing) P(ersoneelsbezetting) wordt het bijzonder moeilijk om nog iets te regelen waar onze leden, in alle ellende van een ontslagprocedure, toch nog enige baat bij hebben. Kortom, het wordt hoog tijd dat we ons als Nederlandse bevolking laten horen.

Op zaterdag 2 oktober 2004 zal er een grote manifestatie plaatsvinden op het Museumplein in Amsterdam van 12.00 uur tot 14.00 uur. Iedereen (lid of geen lid) wordt opgeroepen op deze dag zijn of haar ongenoegen tegen de kabinetsplannen kenbaar te maken!

Wij roepen u dringend op aanwezig te zijn zaterdag 2 oktober 2004 in Amsterdam om massaal
het gerezen ongenoegen te laten horen inzake de afbraakplannen van dit kabinet aangaande sociaal beleid en werkgelegenheid.

Het is belangrijk dat dit protest massaal plaatsvindt om daarmee dit kabinet onder druk te zetten dat voor deze plannen geen draagvlak is in de Nederlandse samenleving.

Peter Kelleter
Bestuurder

dinsdag, 21 september 2004