Lijst Pim Fortuyn


Alleen regenten regeren zonder te luisteren

Prinsjesdag

21/09/2004 - De fractie van de Lijst Pim Fortuyn kan zich niet vinden in het kabinetsbeleid, dat de noodzakelijke bezuinigingen afwentelt op de gewone man. De overheid moet het goede voorbeeld geven en zelf op de nullijn gaan zitten, zegt Mat Herben.

Dus een ambtenarenstop voor de Rijksoverheid, geen belastingverhogingen door Rijk en gemeenten. We willen niet meedoen aan het bijeen sprokkelen van besparingen, terwijl de grote reorganisaties uitblijven. Zo kan in de gezondheidszorg meer dan 1 miljard euro worden bespaard op logistiek en bureaucratie. Alleen al het rapport van TPG-topman Bakker noemt een bedrag van 800 miljoen. Zolang dat niet is gebeurd, eist de LPF dat AOWers zonder pensioen, chronisch zieken en gehandicapten buiten de bezuinigingen worden gehouden.

Van de subsidiestroom van 22 miljard kan volgens de Edmund Burke Stichting 15 miljard worden bespaard door privatisering of afschaffing. Dan moet het toch mogelijk zijn een bescheiden begin te maken met e endoelstellingvan10%,ofwel2,2miljard.Voortsgevenwe nog steeds veel te veel uit aan Europa en Ontwikkelingssamenwerking. De LPF wil in deze buitenlandsector één miljard besparen. Versnelde gaswinning kan honderden miljoenen opleveren. Het schrappen van een tv-zender kan 200 miljoen besparen. Er komt toch weer een commerciële zender (John de Mol) bij! Kortom, er valt nog veel te halen zonder de hardwerkende burger verder uit te knijpen.

Een jaar geleden waarschuwden wij het kabinet dat het vooral moest gaan werken aan het herstel van het vertrouwen van de consument en het bedrijfsleven. Onze vrees is bewaarheid: door de snelle opeenstapeling van maatregelen is het vertrouwen tot een dieptepunt gedaald en zelfs de president van de Nederlandsche Bank herhaalt nu onze oproep van vorig jaar. Hoe haal je het in je hoofd om na de invoering van de dure euro, de afschaffing van de aftrekbaarheid van consumptief krediet (persoonlijke leningen) en het morrelen aan de hypotheekrente (overwaarde niet langer consumptief besteedbaar) nu ook nog eens onzekerheid te stichten over de pensioenen! Je hoeft geen Einstein te heten om in te zien dat consumenten en bedrijven hun spaarcenten gaan oppotten voor onzekere tijden.

Onze oproep aan het kabinet is: Help Jan Modaal fiscaal! Stel mensen in staat te sparen voor hun prepensioen. Kijk naar het LPF-voorstel om een deeltijdpensioen in te voeren: bijvoorbeeld vier dagen werken als je 60 bent, drie dagen als je 62 bent, twee dagen als je 64 wordt en een of twee dagen tot en met 67 jaar. Praat hierover met de sociale partners en verlang dan een tegenprestatie in de vorm van een 40-urige werkweek. Zo neem je de burger serieus.

Tot slot noemt Herben het buitengewoon kortzichtig dat het kabinet wel twintig jaar vooruit wil kijken als het gaat om de vergrijzing, wel wil onderhandelen met Turkije, maar niet nu de maatregelen treft die nodig zijn om straks een vredig samenleven met miljoenen moslims te garanderen, zoals de invoering van de neutrale staat.