Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 2378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
Datum Nummer persbericht
xx september 2004 C080

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marij Delissen, doorkiesnummer 2382

Wet Voorzieningen Gehandicapten uniform voor regio

Regionale rechtsgelijkheid, een persoonsgebonden budget voor de klanten en een verhoging van de totale financiële ruimte met 1 miljoen euro zijn de belangrijkste ingrediënten uit het collegevoorstel aan de gemeenteraad tot aanpassing van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG).

De WVG legt gemeenten een zorgplicht op ten aanzien van woonvoorzieningen, vervoersvoorzieningen en rolstoelen voor gehandicapten. Binnen dit raamwerk kan op lokaal niveau maatwerk verricht worden. De ruimte die iedere gemeente heeft, leidde tot grote verschillen tussen de gemeenten bij het toekennen van voorzieningen. Klanten en gemeenten ervaren dit als ongewenst. Het collegevoorstel beoogt de rechtsgelijkheid voor de Wet Voorzieningen Gehandicapten in de regio Nijmegen e.o. te bevorderen.

Het college van burgemeester en wethouders gaat door het verminderen van administratieve rompslomp, het uniformeren van de WVG en het beperken van de omvang van de doelgroep het structurele tekort terugbrengen van twee tot één miljoen euro. Daarnaast verhoogt het college het WVG-budget met 1 miljoen euro. Daarmee wordt het toereikend voor de uitvoering van de wet.

Verruiming vervoerskosten
Door de versoepeling van de voorwaarden komt een grotere groep mensen in aanmerking voor vervoerskosten. De hoogte van de vervoerskostenvergoeding wordt teruggebracht van 1110 tot 900 euro per persoon op jaarbasis. De Weggerechtigden die afhankelijk zijn van een individueel rolstoeltaxi- of taxivervoer krijgen een hogere vervoerskostenregeling. De berekening van het inkomen wordt gewijzigd en kent geen drempelbedrag meer. Het aantal mensen dat gebruik maakt van de WVG wordt hierdoor teruggebracht.
De verhuiskostenvergoeding wordt verhoogd met 245 euro.

Het PersoonsGebondenBudget (PGB) stimuleert het vraaggestuurde denken en het bevorderen van de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de burger. De deelnemers aan een proef rond het PGB zijn tevreden over de mogelijkheden. Met name de keuzevrijheid met betrekking tot de leveranciers voor hulpmiddelen bleek van belang.

Het college van burgemeester en wethouders legt de uniformering van de WVG en het invoeren van het PGB ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad.


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht