Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Kunstwerk "Strandbeest" onthuld in Geuzenveld

Sinds afgelopen zaterdag staat het kunstwerk "Animaris Rhinoceros Transport" op de Albardakade in vernieuwingsgebied De Geuzenbaan.

De Animaris Rhinoceros Transport is, met een hoogte van zes meter en een breedte van ruim vier meter, één van de grootste kunstwerken in de openbare ruimte van Amsterdam.

Anton Ederveen, CDA-kunstwethouder van stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer, is duidelijk content met het nieuwe kunstwerk van Theo Jansen. "We hebben er een prachtig kunstwerk bij dat niet alleen vanwege zijn uitstraling, maar zeker ook vanwege de enorme omvang, niet te missen zal zijn. Het zal vragen oproepen en belangstelling trekken. Precies wat we ermee beogen. Kunst in de openbare ruimte voor een breed publiek".

Plaatsing
Na een spectaculaire `loopproef' werd het enorme gevaarte getrokken door jongeren van Stichting Dock. Vervolgens werd de Animaris op een sokkel geplaatst in de Albardagracht. Het is de bedoeling dat het daar een paar jaar blijft staan.

Of het in de tussentijd nog een keer aan `land wordt gebracht' voor een nieuwe loopproef is nog onzeker. Als het aan Theo Jansen ligt gebeurt dit wel. Dan wordt, net als in Pamplona, waar de stieren worden losgelaten, het beest in Geuzenveld losgelaten. "Een mooi idee. Even uitzoeken of het kan," aldus Ederveen.

Genieten
Hij hoopt dat veel bewoners van het kunstwerk zullen genieten. "Dat vinden we belangrijk. We investeren niet voor niets veel in kunst. Straks bijvoorbeeld ook weer in Buurt Ne9en."

Tenminste, als de bezuinigingsgolf het toelaat, liet Erik Couvee, adjunct-directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), weten. "Mochten de voorgenomen bezuinigingen van wethouder Belliot (van de centrale stad Amsterdam) doorgaan, dan leidt dit tot een enorme verarming van het culturele leven én uitstraling van Amsterdam."

Het AFK is samen met stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer financier van het kunstwerk, dat op basis van een ontwerp van Theo Jansen gebouwd werd door het vormgeversatelier Heijmerink/Wagemakers.

Strandbeesten
De Transport hoort tot de `strandbeesten' van Theo Jansen. Met eerdere delen uit deze collectie kreeg hij landelijke bekendheid. Het zijn omvangrijke objecten die door de wind voortbewogen worden, maar de indruk wekken uit zichzelf te bewegen. De jongste telg is dus de Animaris Rhinoceros Transport.

Contact:
B. Jansen

Link(s):
"Strandbeest" (kunstenaar Theo Jansen) Amsterdams Fonds voor de Kunst