Vereniging VNO-NCW

opinies: persberichten

VNO-NCW: hervorming economie onontkoombaar

21 september 2004 - De ondernemingsorganisatie VNO-NCW steunt op hoofdlijnen het kabinetsbeleid, gericht op structurele versterking van de Nederlandse economie. Een wezenlijk alternatief is er niet, op straffe van verlies op termijn van welvaart en werkgelegenheid. Het is "veranderen of verarmen".

Nederland bungelt economisch achteraan in Europa, dat op zijn beurt in een steeds heviger internationale concurrentiestrijd verwikkeld raakt. Daar kunnen we onmogelijk aan voorbij gaan. Ook de vergrijzing maakt veranderingen noodzakelijk. De ingrepen zijn pijnlijk, maar ze zijn onontkoombaar.

De maatvoering van het beleid is echter wel een belangrijke factor bij de acceptatie van de maatregelen.

In dit verband is een ruimere overgangsperiode voor de beperking van het prépensioen van groot belang. Als oudere werknemers hun rechten behouden, vergroot dat de maatschappelijke aanvaardbaarheid van de maatregel aanmerkelijk. Mensen die zeer lang hebben gewerkt moeten voor hun 65e met pensioen kunnen.

Eveneens van belang is het instandhouden van de mogelijkheid om bij reorganisaties werknemers een redelijke vergoeding te geven, die niet wordt gekort op de WW-uitkering. Zo kunnen reorganisaties in bedrijven op een goede manier worden afgewikkeld.

Het kabinet geeft ondernemingen een prominente rol bij de versterking van de economie en biedt daarvoor ook ruimte. De forse vermindering van de administratieve lasten, vergroting van de mobiliteit, en de bevordering van innovatie zijn goed voor het investeringsklimaat in ons land.

Dat geldt ook voor de internationaal gezien noodzakelijke verlaging van de vennootschapsbelasting, maar VNO-NCW vindt het onjuist dat ondernemers deze verlaging zelf moeten betalen door onder meer de afschaffing van het grijs kenteken.

VNO-NCW vindt het onverstandig als het kabinet zijn plan doorzet om studenten van buiten de EU en studenten van 30 jaar en ouder niet langer financieel te steunen.

VNO-NCW is verder bezorgd over de financiering van het nieuwe ziektekostenstelsel. Niet alleen legt het kabinet de helft van de huidige rekening bij werkgevers, maar ze betalen ook automatisch de helft van elke toekomstige stijging. De invloed van werkgevers op de ziektekosten is echter gering. In de nieuwe WAO komt de premie, in strijd met het SER-advies, volledig voor rekening van werkgevers.

contact: communicatie@vno-ncw.nl | telefoonnummer: 070 349 01 67 | fax: 070 349 01 77