Algemene Onderwijsbond

Onderwijspersoneel in actie tegen kabinetsbeleid

Utrecht, 21 september 2004. Onderwijspersoneel in het hele land heeft het (reguliere) werk onderbroken, om te kijken naar de troonrede. De lessuggestie van de Algemene Onderwijsbond is meer dan 1750 keer gedownload. Er van uit gaande dat op veel scholen slechts enkele computers staan voor gebruik door het personeel, zal de gedownloade lessuggestie nog vele keren gekopieerd zijn voor gebruik door collega's. Ook op de diverse manifestaties in het land waren mensen uit het onderwijs aanwezig en zelfs studenten van pabo's en lerarenopleidingen onderbraken hun lessen.

Leden van het dagelijks bestuur van de AOb spraken op bijeenkomsten op verschillende HBO-opleidingen. Ook daar bleek de ontevredenheid over het kabinetsbeleid, en daarmee samenhangend de actiebereidheid, groot te zijn. Gerrit Stemerding, dagelijks bestuurder Algemene Onderwijsbond: "Zowel de studenten als de personeelsleden liepen weg uit de klas, om zich bij de bijeenkomst aan te sluiten. Beide groepen voelen zich flink benadeeld door het kabinet; de kwaliteit van het onderwijs wordt fors aangetast, de arbeidsvoorwaarden verslechteren meer dan evenredig en de kans op het krijgen van een baan wordt steeds kleiner. De boosheid onder de aanwezigen was bijna tastbaar. Het belooft druk te worden op 2 oktober op het Amsterdamse Museumplein."

De vakbonden hadden werknemers overal in het land opgeroepen naar de troonrede te kijken. Om te voorkomen dat leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs hierom naar huis gestuurd zouden worden, bood de Algemene Onderwijsbond op haar website een lessuggestie aan. Deze maakte het voor docenten mogelijk om de miljoenennota in de klas inhoudelijk te behandelen. Deze lessuggestie is bijna 1800 keer gedownload.

Voor een inhoudelijke reactie van de AOb op de begroting van OCW, kijk op http://www.aob.nl/nieuws.asp#4048

Meer informatie: Marc Mathies, (pers)voorlichter AOb, 030 2989 210 / 06 53 41 01 59


-----------------------


---- --