Gemeente Zwolle

Voorsterpoort: entree van Zwolle

Op maandag 20 september 2004 heeft de officiële start plaatsgevonden van de bouw van de IJsseltoren op Voorsterpoort. In deze 100 meter hoge kantoortoren zal ABN AMRO verzekeringen zich vestigen als huurder. Hiermee is tevens een begin gemaakt met de ontwikkeling van Voorsterpoort. Een gebied met een combinatie van kantoren, woonmall en leisure.

Voor verkeer dat over de A28 Zwolle binnenkomt, vormt Voorsterpoort de entree van de stad. Aan de ene zijde het historische centrum met als hoogste punt de Peperbus en aan de andere zijde de moderne kantoren- en detailhandellocatie Voorsterpoort, met als landmark de IJsseltoren. Dit wordt overigens de hoogste toren van het noordoosten en oosten van ons land. Zwolle is een stad die haar verleden koestert, maar ook meegaat in de vaart der volkeren en zich richt op de toekomst.

Ontwikkelingen op Voorsterpoort
Het gebied Voorsterpoort omvat circa 29 hectare. Het is de bedoeling om hier tussen 2004 en 2015 een uitgebreid programma te realiseren dat de bouw van kantoren, een woonmall en leisure omvat. Voorsterpoort is een initiatief van de gemeente Zwolle en wordt samen met een aantal ontwikkelaars gerealiseerd. In de toekomst biedt Voorsterpoort alles op het gebied van werken, wonen en vrijetijdsbesteding: op hoog niveau en overzichtelijk bij elkaar.

Ontsluiting
Voorsterpoort biedt in de toekomst ruim 9.000 arbeidsplaatsen. De ontsluiting van dit nieuwe werkgelegenheidsgebied voor het autoverkeer gebeurt via de Blaloweg, Westenholterallee en A28. Op diverse punten wordt ontsluiting voor langzaam verkeer geregeld. Er wordt nog een studie verricht naar de mogelijkheid van een voorstadhalte aan het spoor en het openbaar vervoer wordt verbeterd. Er komen in totaal ongeveer 8.000 parkeerplaatsen op Voorsterpoort. De spoorlijn naar de ROVA zal verdwijnen en ook de ROVA zal op termijn naar een andere locatie in de stad verhuizen.

Kantoren
Op Voorsterpoort is een oppervlakte van 235.000 m² gereserveerd voor kantoren. Het eerste deel (35.000 m²) is nu in ontwikkeling. De IJsseltoren maakt hier deel van uit. Hoe de rest er uit komt te zien is nu nog niet bekend. Wel heeft de gemeente alvast een impressie gemaakt van hoe het gebied er uit zou kunnen zien in de toekomst.

Woonmall
De huidige meubelboulevard krijgt een facelift en wordt uitgebreid tot een woonmall met een compleet aanbod op het gebied van wonen. De gemeente voert hierover gesprekken met ING.

Leisure
Het gebied vanaf de voormalige Beers/Stork locatie tot aan de spoorlijn naar Kampen is bestemd voor leisure (± 45.000 m²). Dit zijn detailhandelsfuncties in de trant van vrijetijdsbesteding, sport, proberen- kopen-genieten aangevuld met horeca. Dit concept werkt de gemeente momenteel nader uit.

Animatiefilm
Er is een animatiefilm gemaakt die een indruk geeft van de ontwikkelingen op Voorsterpoort. U kunt deze film bekijken in het Informatiecentrum van de gemeente. Tot eind oktober staat daar ook een maquette van het kantorengedeelte dat nu in aanbouw is. Tevens is er een nieuwsbrief verkrijgbaar, waarin diverse betrokkenen aan het woord komen over dit project. Meer informatie vindt u ook op de website www.zwolle.nl (rubriek projecten/ruimtelijk/voorsterpoort).


---