CNV PUBLIEKE ZAAK

CNV Publieke Zaak: collectieve sector op achterstand

CNV Publieke Zaak vindt de door het kabinet in de Miljoenennota voor 2005 opgelegde nullijn voor de loonontwikkeling in de collectieve sector (met inbegrip van de sociale uitkeringen) onaanvaardbaar. De ambtenaren leveren 2 procent koopkracht in, mede als gevolg van de gestegen pensioenkosten (ABP). De overheid wil met de loonbevriezing de trend voor de hele samenleving zetten. Er staat niets tegenover: zo wil het kabinet het prepensioen en de vut laten verdwijnen en vindt er een ingrijpende kaalslag plaats op de sociale zekerheid (WAO en WW).

Jongeren extra geraakt
In de zorg en bij de overheid biedt het kabinet zelfs geen ruimte voor incidentele loonsverhogingen (periodiek of gratificatie). Dit raakt de jongeren en anderen die nog niet aan het eind van hun loonschaal zitten. De overheid wil over de rug van de eigen werknemers een voorbeeld stellen voor de rest van de samenleving. CNV Publieke Zaak vreest dat door dit kabinetsbeleid de arbeidsvoorwaarden in de collectieve sector verder achterop raken bij de marktsector. Dit wreekt zich op termijn: de positie van de overheid op de arbeidsmarkt zal verslechteren.

Verlofregelingen
Minister Remkes van BZK constateert dat de arbeidsvoorwaarden vooral zijn gericht op verlofregelingen en werken in deeltijd. Vrouwen hechten hier aan, terwijl mannen meer waarde hechten aan een hoog salaris. En hogere opgeleiden bij de overheid verdienen relatief minder dan daarbuiten. Voor de minister is duidelijk dat er een verschuiving moet plaatsvinden naar meer prestatiebeloning en minder verlofregelingen.
CNV Publieke Zaak werkt niet mee aan het versoberen van bijvoorbeeld verlofmogelijkheden van de ene groep om de salarisachterstand van een andere groep te compenseren. Het kabinet moet groepen die relatief weinig verdienen een rechtvaardige beloning bieden en dat geld niet bij ander personeel weghalen.

Arbeidsmarktpositie
Op dit moment kan er in de collectieve sector genoeg personeel worden aangetrokken maar de verwachting is dat de komende jaren de vraag naar vooral goed opgeleid personeel snel toeneemt, zowel bij de overheid als in de zorg en welzijnssectoren. CNV Publieke Zaak wijst er op dat dit personeel wél geworven moet worden omdat anders de dienstverlening van de overheid er onder gaat lijden. Dit betekent dat de bezuiniging over de ruggen van het personeel het kabinet gaat opspelen. Het kabinet kan niet de lonen bevroren houden als voorbeeld voor de marktsectoren, maar zal moeten concurreren met een goed salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden.

Langer werken
CNV Publieke Zaak wijst het streven van de overheid om de algemene arbeidsduur weer terug te brengen op 40 uur per week zonder loonstijging af. Wie nu 36 uur werkt, en straks 40 uur, levert dan 11 procent loon in. De bond wil wel afspraken met werkgevers maken (zoals bij het Rijk al is gebeurd) om langer werken op individuele basis te regelen. Daar hoort dan uiteraard wel een hoger loon bij.

Informatie: Dammis de Geus, bestuurder publiciteit CNV Publieke Zaak,
tel. 070 4 160 616; mobiel 06 - 51 24 40 64.

21 sep 04 16:29