VER.BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDSEN

Kabinetsvoorstellen: geen oog voor slijtende beroepen en voor

Kabinetsvoorstellen: geen oog voor slijtende beroepen en voor de winst van solidariteit

De kabinetsvoorstellen zetten een streep door alle vormen van pensioen vóór 65 jaar. Met slijtende beroepen wordt geen rekening gehouden. De levensloop-regeling levert de burger minder op doordat het kabinet kiest voor individuele uitvoering. Een collectief uitgevoerde regeling
- met daarin ruimte voor individuele wensen - leidt tot hogere opbrengsten.

Prepensioen weggevaagd
De kabinetsvoorstellen voorzien in een razendsnelle afbraak van alle vormen van pensioen vóór 65 jaar. Daarmee wordt een streep gezet door het traject tot omvorming van VUT-regelingen naar flexibele en meer op individuele leest geschoeide prepensioenregelingen, met behoud van solidariteit. Dit traject is zo'n 6 jaar geleden ingezet door sociale partners en pensioenuitvoerders. De resultaten zijn inmiddels zichtbaar; de arbeidsparticipatie van ouderen stijgt, ook in Europees perspectief.

Het kabinet maakt het feitelijk onmogelijk om prepensioen in collectiviteit op te bouwen. Dit betekent het einde van de solidariteit tussen werknemers die langer kunnen en willen werken en werknemers die vanwege de aard van hun werk niet in staat zijn door te werken tot 65 jaar. De laatsten zullen in plaats daarvan een beroep moeten doen op sociale voorzieningen in de eerste pijler.

Levensloop kan goedkoper
Het resultaat van de levensloopregeling wordt in de kabinetsvoorstellen ernstig beperkt door de keuze voor individuele uitvoering. Uitvoering door een pensioenfonds op basis van collectiviteit is circa 30% goedkoper dan uitvoering op individuele basis door een bank of verzekeraar. Een keuze voor collectieve uitvoering betekent dus dat levensloop voor een veel groter aantal werknemers bereikbaar wordt. Collectieve uitvoering betekent overigens niet dat een individuele werknemer gedwongen wordt tot deelname aan een levensloopregeling.

contactpersoon:
Gerda Smits
Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen
telefoon (070) 362 80 08
fax (070) 362 80 09
email info@vvb.nl
De Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) is opgericht in 1985. Namens de 82 leden behartigt de VB de pensioenbelangen van 4,6 miljoen deelnemers in bedrijfstakpensioenregelingen, ruim 1 miljoen gepensioneerden en 6 miljoen slapers. Nagenoeg alle bedrijfstakpensioenfondsen zijn bij de VB aangesloten. De leden van de VB vertegenwoordigen samen meer dan 75% van het aantal deelnemers in collectieve pensioenregelingen. Het gezamenlijk belegd vermogen van de ledenfondsen bedraagt ruim 300 miljard euro.

21 sep 04 16:16