Rabobank Nederland

Rabobank: begroting staat groeiherstel juist in de weg Rabobank Nederland, 21/09/2004 15:45
---

Veel maatregelen die het kabinet in de Miljoenennota 2005 presenteert, werken op korte termijn juist remmend op de economische groei. De overheid laat zich daarbij leiden door een al te somber beeld van de economie. Geheel ten onrechte, zeggen de economen van de Rabobank in hun reactie op de Rijksbegroting. De structurele aanpak die het huidige kabinet kiest, is zeer zeker toe te juichen. Maar de negatieve korte-termijneffecten van het overheidsbeleid (loonmatiging, verhoging pensioen- en ziektekostenpremies) op koopkracht én consumenten-vertrouwen staan een groeiherstel in de weg, aldus de economen van de Rabobank.

De overheid wil de Nederlandse economie structureel versterken en propageert hierbij generieke loonmatiging als instrument om op arbeidskosten te kunnen concurreren met het buitenland. Los van de vraag of concurreren op arbeidskosten op langere termijn wenselijk of effectief is, zet loonmatiging de koopkracht van werknemers extra onder druk. Door de afnemende bestedingsruimte bij de consument krijgen ondernemingen die zich op de binnenlandse markt richten het nog zwaarder te verduren. De economen van de Rabobank pleiten voor loondifferentiatie in plaats van loonmatiging. Loondifferentiatie, het hoger belonen van schaarse werknemers of uitzonderlijke prestaties, kan onder meer bijdragen aan het terugdringen van het tekort aan technisch geschoolde werknemers en onderwijzend personeel dat les geeft in bètavakken.

MKB kind van de rekening Om meer werkgelegenheid te creëren wil de overheid onder meer het vestigingsklimaat voor internationaal opererende ondernemingen verbeteren. Een van de maatregelen is de verlaging van het tarief van de vennootschapsbelasting per 1 januari 2005 van 34,5% naar 31,5%. Deze tariefverlaging wil het kabinet financieren uit de afschaffing van het grijze kenteken (vrijstelling BPM en motorrijtuigenbelasting) en een verhoging van de energiebelasting voor bedrijven. Volgens de Rabo-economen resulteren deze maatregelen echter in het tegenovergestelde van wat de regering ermee beoogt. Zij voorzien dat vooral het grootbedrijf hiervan zal profiteren, terwijl de MKB-ondernemer de rekening betaalt. Vervoermiddelen zijn voor MKB'ers een substantiële kostenpost en de ecotaks wordt juist voor middelgrote gebruikers het sterkst opgeschroefd. Aangezien het MKB als banenmotor van de Nederlandse economie fungeert, zouden deze maatregelen daarom per saldo wel eens negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid kunnen hebben. Een verbetering van het vestigingsklimaat voor startende Nederlandse ondernemers in combinatie met het stimuleren van de binnenlandse ondernemingszin zou derhalve meer zoden aan de dijk zetten, aldus de Rabobank.

Slimmer in plaats van langer werken De voorgestelde maatregelen om de arbeidsparticipatie te verhogen, worden door de economen in hoofdlijnen onderschreven. Ingrijpende wijzigingen in het stelsel van sociale zekerheid zijn wellicht nodig, hoewel de vraag gerechtvaardigd is of deze zo kort op elkaar moeten volgen en onder de huidige economische omstandigheden zo heftig moeten zijn. Anders is het met de plannen van het kabinet om de arbeidsproductiviteitsgroei te verhogen. Langer werken (verlenging van de werkweek) en een hogere arbeidsproductiviteitsgroei gaan volgens de Rabobank-economen niet samen. Een langere werkweek heeft zeker op korte termijn veel nadelen. Omdat er minder mensen nodig zijn om hetzelfde werk te doen, zal de werkloosheid nog sneller oplopen dan nu het geval is. De verhoging van de werkdruk kan leiden tot extra uitval door ziekteverzuim. De productiviteit per uur kan dan zelfs dalen. Zou de langere werkweek ook nog eens gepaard gaan met een lager uurloon dan zal dit leiden tot lagere bestedingen, wat de conjunctuur negatief beïnvloedt. De economen pleiten dan ook voor slimmer werken in plaats van langer werken. Investeren in efficiënter werken is daartoe noodzakelijk.

Positief perspectief schetsen Al met al schetst de overheid in de Miljoenennota een nogal somber beeld van de Nederlandse economie. Zo zou in de afgelopen dertig jaar het conjuncturele dal nog nooit zo laag zijn geweest als nu. Ook zou aan de neergang in 2004 en 2005 nog geen einde komen. Dit is pertinent onjuist, aldus de economen van de Rabobank. De inzinking in de jaren tachtig was allereerst aanmerkelijk dieper. Ook heeft het herstel al ingezet. De groei van de export is al krachtig aangetrokken en kan verder profiteren van het wereldwijde economische herstel. Voorts zullen de stijging van de orderontvangsten, de oplopende bezettingsgraad in de industrie en de hogere winstgevendheid van ondernemingen de nu nog magere investeringsbereidheid vergroten, wat een positief effect heeft op de groei van de werkgelegenheid. Dat de particuliere consumptie desondanks blijft kwakkelen, is deels het rechtstreekse gevolg van het kabinetsbeleid van bezuinigingen, lastenverzwaringen en loonmatiging. Bovendien zou het kabinet er beter aan doen in plaats van de negatieve voorstelling van de actuele stand van de economie het positieve perspectief op lange termijn te schetsen, aldus de economen. Dat zou het vertrouwensklimaat, en daarmee het conjunctuurherstel, een welkom steuntje in de rug geven.