Provincie Drenthe

Gezamenlijk persbericht van de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe en de gemeenten Leeuwarden en Groningen. Noorden ontvangt extra rijksgeld voor cultuur

Assen, 21 september 2004
Persberichtnummer 04-143

De noordelijke bestuurders van Cultuur zijn redelijk tevreden over de rijkscultuurnota, zoals die met de miljoenennota is gepresenteerd. Ondanks een mager advies van de Raad voor Cultuur dit voorjaar met veel bezuinigingen, heeft het kabinet 315.000 euro extra opgenomen voor vernieuwing en dynamiek in het cultuuraanbod in het Noorden. Bovendien is de bezuiniging op het Noord-Nederlands Orkest (NNO) mede met regionaal geld van tafel.
Om de gewenste vernieuwing en ontwikkeling in het culturele aanbod van Noord-Nederland te stimuleren, zullen de drie provincies samen met de gemeenten Groningen en Leeuwarden 380.000 euro investeren in de periode 2005-2008. Dit geld komt niet in een fonds, maar wordt direct toegekend aan een aantal instellingen. Wij moeten nieuwe initiatieven een goede voedingsbodem bieden, zo zegt Drentse gedeputeerde Hans Schaap, voorzitter van het Noordelijk Overleg Cultuur (NOC), alleen zo versterken we de culturele infrastructuur. Deze 380.000 euro is een eerste bescheiden stap in die richting.

De extra rijksbijdrage van 315.000 euro is wel lager dan de bestuurders gehoopt hadden. Het idee van een noordelijk productiefonds hebben ze moeten verlaten en hiermee ook de forse investering die ze in gedachten hadden. Schaap zegt dat jammer te vinden. Het rijk heeft flink gesneden in cultuur. We moeten oppassen voor een verschraling van het culturele aanbod. Daarom mogen we onze handen dichtknijpen met deze extra middelen, zo zegt hij. Staatssecretaris Medy van der Laan liet in het bestuurlijk overleg van juni dit jaar al weten, niet veel te voelen voor het oprichten van een productiefonds. In de miljoenennota staat nu dat OCW een fonds overbodig acht omdat er al voldoende voorzieningen, zoals landelijke fondsen, werkplaatsen en productiehuizen zijn. Het rijk stelt de extra 315.000 euro wel met hetzelfde doel beschikbaar.
De noordelijke bestuurders zijn blij dat Van der Laan het ontdekken van nieuw talent belangrijk vindt. Zij onderschrijft onze doelstellingen van vernieuwing en dynamiek in de kunsten, zoals het Noorden die heeft vastgelegd in het stuk Investeren in ontwikkeling, zo zegt Schaap. Daarom kunnen wij ondanks de bezuinigingen toch een stap verder, aldus de gedeputeerde.
Het extra rijksgeld komt rechtstreeks ten goede van Oerol, Peergroup, Noorderlicht, Noorderzon en Spanga. De noordelijke overheden hebben in overleg met de staatssecretaris gekozen om de regionale middelen te stoppen in Grand Theatre, Stichting KIK, Pavlov, Tryater en het Noordelijk Filmfestival.
Het NNO is gered doordat het Rijk heeft besloten de bezuinigingen op orkesten van 4,3% terug te brengen tot 3%. Samen met geld uit de extra rijks- en regionale middelen zijn nu de bezuinigingen op het Noord-Nederlands Orkest (NNO) volledig gerepareerd.

Bijlage: Overzicht extra steun voor versterking productie functie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl