NU'91

Verpleegkundigen en verzorgenden krijgen hoge waardering maar geen beloning
21-09-2004

Minister Hoogervorst van VWS ziet de verpleegkundige en verzorgende als kernberoepen in de zorg.Hij geeft echter geen invulling aan deze waardering. Géén loonsverhoging en meer doen met minder mensen zijn enkele van de maatregelen waarmee Hoogervorst de verpleegkundigen en verzorgenden beloont.

VWS wil de beroepsuitoefening van verpleegkundigen en verzorgenden op meer wetenschappelijke leest schoeien, het kwaliteitsbeleid bevorderen en de opleidingen en de beroepsuitoefening meer op elkaar afstemmen. Daarnaast wil VWS de beroepen aantrekkelijker maken door het imago te verbeteren. NU'91 constateert dat minister Hoogervorst een positief beeld schetst maar geen invulling geeft aan zijn plannen. NU91 doet dit wel en zal haar voorstellen binnenkort aan minister Hoogervorst presenteren. Imago verbeteren? Hoogervorst spreekt zichzelf tegen op het gebied van arbeidsvoorwaardenbeleid. Door de arbeidskrapte is het nodig de lonen extra te verhogen om voldoende personeel aan te trekken. Tegelijkertijd geeft hij aan dat er een contractloonstijging zal zijn van 0%. De salarissen van onze beroepsgroepen worden bevroren, en bovendien worden hun WAO- en WW- en prepensioen- voorzieningen uitgekleed. Op die manier pakt de regering de verpleging en verzorging dubbel hard aan. NU91 zal er tijdens de cao onderhandelingen alles aan doen om het afbraakbeleid van deze regering te repareren. Tot slot is volgens Hoogervorst de uitdaging voor de zorgsector meer te doen met minder mensen. "De arbeidsproductiviteit van verpleegkundigen en verzorgenden die de minister wil verhogen, IS niet te verhogen. Het is onmogelijk het werk van verpleegkundigen en verzorgenden verder te rationaliseren, te mechaniseren of te automatiseren. De minister weet dat", aldus NU'91-voorzitter Ria von Bönninghausen.

Hilbrand Nawijn
NU'91 actie in Den Haag

NU'91 protesteerde op 16 september voor de 2e kamer met ruim 100 verpleegkundigen en verzorgenden tegen het afbraakbeleid van het kabinet. Agnes Kant (SP) Anja Timmer (PVDA) Evelien Tonkens (GL) en Hilbrand Nawijn (LPF) lieten zich gewillig verplegen door bejaarde verpleegkundigen en verzorgenden. Wouter Bos stond nog even bij Anja Timmer aan het bed. De vier oppositiepartijen hebben vanmiddag een spoeddebat over de zorg en zullen daarin benadrukken dat het zo niet langer kan.