GGZ Nederland

EMBARGO TOT DINSDAG 21 SEPTEMBER 11.00 UUR

Utrecht, 20 september 2004

Miljoenennota vertraagt verbetering huisvesting ggz-patiënten

De rijksbegroting 2005 snijdt fors in de gelden voor verbouw en nieuwbouw in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Dit terwijl onlangs werd vastgesteld dat versneld investeren in de huisvesting van 8.500 ggz-patiënten noodzakelijk is. Dat zegt GGZ Nederland, brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheidszorg en verslavingzorg, in een reactie op de Miljoenennota.

Het Bouwcollege constateerde in een in september verschenen rapport dat de huisvesting van zo'n 8.500 patiënten niet aan de eisen voldoet. Het Bouwcollege en GGZ Nederland stelden vervolgens vast dat het noodzakelijk is om versneld te investeren in verbetering van de huisvesting voor deze mensen. Het realiseren van de benodigde bouw vraagt op korte termijn om een extra financiële investering terwijl in de rijksbegroting 2005 juist minder investeringsruimte is opgenomen. De kwaliteit van de huisvesting is medebepalend voor de kwaliteit van de zorgverlening.

Jongeren
Bouwinvesteringen zijn eveneens nodig om op korte termijn 120 extra plaatsen te realiseren voor de opvang van ernstig gedragsgestoorde jongeren. Het gaat om jongeren die onder toezicht zijn gesteld en die onterecht (langdurig) verblijven in de crisisopvang van justitiële jeugdinrichtingen. Zij blijven daar verstoken van psychiatrisch onderzoek en behandeling. Verbetering van de hulpverlening voor deze groep jongeren is urgent. Dat is de constatering van de staatssecretaris van VWS, de minister van Justitie en de instellingen die de opvang en behandeling van deze jeugdigen moeten realiseren (jeugdzorg, jeugd-ggz, instellingen voor licht verstandelijk gehandicapten, justitiële jeugdinrichtingen). Uitbreiding van de klinische capaciteit in de ggz voor jeugdigen is onderdeel van het urgentieplan dat deze partijen onlangs opstelden. De ggz-instellingen zijn bereid de extra benodigde plaatsen op korte termijn te realiseren.