Ingezonden persbericht


EMBARGO TOT DINSDAG 21-09-04 15.00 UUR

PERSBERICHT

Volstrekte onzekerheid voor Defensiepersoneel

Na lezing van de personeelsbrief bij de (ontwerp)begroting Defensie 2005, kan de ACOM, de CNV-bond van militairen, niet anders dan vaststellen dat de toekomst van het Defensiepersoneel volstrekt onzeker is.

Defensie wil een flexibel personeelssysteem ontwikkelen. Een hoeksteen daarvan is het 'up or out'-model. Met andere woorden wie niet 'naar boven' doorstroomt moet goedschiks of kwaadschiks de organisatie verlaten. Hiermee legt de 'aantrekkelijke en betrouwbare werkgever' Defensie, de basis voor maximale onrust en onzekerheid bij het personeel met als wenkend perspectief dat met name oudere werknemers als oud vuil langs de kant wordt gezet.

Anderzijds voorziet de nieuwe 'personeelssystematiek' ook in verhoging van 'de arbeidsparticipatie van oudere werknemers' waarbij het 'individueel te bepalen ontslagmoment' voor deze categorie werknemers 'ligt in de periode tussen het 60e en het 65e levensjaar'. Dit alles 'op grond van de behoefte van de organisatie'. De vraag is of de behoefte van de organisatie er straks toe leidt dat deze oudere militairen eveneens (opnieuw) zullen worden uitgezonden?

In zijn personeelsbrief verheugt de staatssecretaris zich onder meer over de 'aanmerkelijke daling van het aantal nadienende militairen'. Daarbij gaat hij er gemakshalve aan voorbij dat op grond van arbeidsvoorwaardelijke afspraken het nadienen nog altijd een recht is. Voor een eventueel verbod op nadienen zullen er eerst ordentelijke afspraken gemaakt dienen te worden met de vakorganisaties van (militair) personeel.

De ACOM stelt met zorg vast dat voor wat betreft het Veteranenbeleid het kabinet de aanbevelingen van de Commissie De Veer naast zich neer heeft gelegd. Onze conclusie kan niet anders zijn dan dat een adequate veteranenzorg voor Defensie nog altijd een ver-van-mijn-bed-show is. Het klinkt hard maar het lijkt erop dat Defensie mede over de ruggen van militaire oorlogsslachtoffers en militairen die een dienstongeval hebben gehad, aan haar bezuinigingstaakstelling wil voldoen.

De staatssecretaris sluit zijn personeelsbrief af met de opmerking dat 'Defensie haar reputatie als aantrekkelijke en betrouwbare werkgever gestand (wil) blijven doen. De zorg voor het defensiepersoneel blijft daarom hoog in het vaandel staan.' In het licht van wat in de personeelsbrief over het personeel wordt afgeroepen aan (bezuinigings)maatregelen plaatst de ACOM grote vraagtekens bij deze slotopmerking.

Leusden, 21 september 2004