FNV BOUW

FNV Bouw: kabinet holt bouwnijverheid uit

Veel maatregelen waartegen de vakbeweging te hoop loopt, komen in de bouw extra hard aan. FNV Bouw vindt dan ook dat het kabinet de bouwnijverheid uitholt. Worden delen van de bouw-CAO niet algemeen verbindend verklaard, dan gaat de sluis voor goedkope werkkrachten wijd open. De kloof tussen groot- en kleinbedrijf in de bouw neemt toe, de organisatiegraad onder werkgevers daalt.

Het kabinet zegt waarde te hechten aan positieve behandeling van buitenlanders op de Nederlandse arbeidsmarkt. Maar dan toch niet in de bouw, analyseert FNV Bouw. Want zonder algemeen verbindend verklaring van de bouw-CAO verdwijnt de bescherming van buitenlandse werknemers op de bouwplaats. Het kabinet holt de solidariteit tussen binnen- en buitenlandse werknemers uit en haalt de samenhang uit de bouwnijverheid. Dat niet alleen. Jongeren worden nog meer dan elders gepakt doordat hun risico op werkloosheid door de aard van het werk hoger is. Ze krijgen de eerste bijna 5 jaar van hun loopbaan geen WW als ze per ongeluk werkloos raken, hoewel ze er wel premie voor blijven betalen. Oudere bouwvakkers en schilders die de pech hebben in een jaar een paar weken te lang zonder job te zitten, voldoen bij een latere periode van werkloosheid niet aan de eis van 39 weken. Zij moeten dan op de Bijstand terugvallen.

De vrouwen van jongere bouwvakkers en schilders komen helemaal op de koffie. Een slimme meid was op haar toekomst voorbereid, heette het sinds 1991. Ze moest immers economisch zelfstandig zijn. Toen al waarschuwden velen dat deze vrouwen een pensioengat zouden oplopen als ze voor de kinderen een poosje zouden thuisblijven. En wat blijkt nu? Wordt hun partner werkloos, dan krijgt die geen WW of Bijstand vanwege de partnertoets. Weg groot deel gezinsinkomen, weg economische zelfstandigheid. Nu van beide partners.

Lukt het jongeren in de bouwnijverheid dan misschien om veilig en gezond de voor hen voorziene pensioenleeftijd te halen? Vergeet het. Het kabinet zegt de bouw vanwege 'hoog risico' te sparen bij het schrappen van arboregels. Maar uitgerekend de normen voor houtstof, tillen en vluchtige oplosmiddelen wil Sociale Zaken op de helling zetten. Tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie misbruikt het kabinet minder strenge Europese normen om de gezondheid van de eigen burgers in gevaar te brengen.

Komen ouderen er dan misschien beter af? Het lijkt een hele concessie dat werknemers van 50 jaar en ouder meer dan 12 procent van hun inkomen mogen sparen voor vroegpensioen. Maar wie houdt er elke maand zoveel over? En wie nu nog 49 is, heeft daar niks aan, maar blijft wel de lasten voor de overgangsregeling afdragen. Werkgevers en werknemers die het vroegpensioen willen behouden, worden of met een loonkostenstijging van 10 procent of met een netto inkomensachteruitgang van 10 procent opgezadeld. Ook de 'pilots' voor langer werken in zware beroepen zetten weinig zoden aan de dijk. Voor heel Nederland trekt het kabinet 24 miljoen uit, evenveel als omgaat in het loopbaanproject in de bouw. FNV Bouw blijft dan ook bij '40 jaar is genoeg': vroegpensioen moet mogelijk zijn na 40 werkzame jaren. En ook voor jongeren die hun hele toekomst nog voor zich hebben, in een solidaire, collectieve regeling gefinancierd.

Het kabinet legt namelijk de rekening bij jongeren neer, wat het nu juist de vakbeweging verwijt. Iedereen blijft immers bijdragen aan de overgangsregeling voor 50plussers, met het perspectief echter zelf lang te moeten doorwerken. Zeer lang. Want het kabinet probeert de geesten rijp te maken voor ouderdomspensioen met 67 jaar. Hoezeer het ook benadrukt dat het niet tornt aan het ouderdomspensioen, althans niet in deze kabinetsperiode.

Was het nu maar zo dat van de kabinetsplannen herstel van de economie te verwachten viel. Integendeel: opnieuw moet FNV Bouw constateren dat het kabinet recessie stimuleert. De consument ziet zijn koopkracht dalen, terwijl hij vanwege z'n onzekerheid de hand nog extra op de knip houdt. Doordat in Europa prijsstabiliteit centraal staat, wordt de euro duurder, waardoor de afzet naar andere markten stagneert. Als gevolg van dit alles dalen de inkomsten uit belasting. En dat leidt in de Zalm-doctrine onontkoombaar tot verdere bezuiniging. Nederland zal alleen maar verder naar de economische achterhoede zakken. En dan ook nog zonder veerkrachtige bouwnijverheid.

VOOR DE REDACTIE,