Politie Friesland

Politieberichten van 20/9 (13.00 uur) t/m 21/9 (07.00 uur)

Fryslân 21-09-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur terecht bij bureau Communicatie tel: 0900 8844

Franeker: oplichting
Maandag omstreeks 12.20 komt bij een 75-jarige inwoonster een jongeman aan de deur en vraagt om te mogen bellen. De vrouw woont aan de Frabciscushof. Hij mag bellen en vraagt haar om wat geld te kunnen lenen. Hij krijgt 50,- Even later gaat hij naar de wc en dan komt de vrouw tot de ontdekking dat zij haar twee spaarbankboekjes mist. Deze lagen in haar slaapkamer. Signalement verdachte: leeftijd ongeveer 30 jaar, lengte ongeveer 1.80 m had een lichtgetinte huidskleur en had zwart sluik haar tot in de nek. Had een smal gezicht en wat spitse neus. Droeg een grijs suède jas met een blauwe broek. De man sprak stads-fries.

Drachten: vernielers aangehouden
Maandag omstreeks 20.30 uur werd gemeld dat een groep jongelui een fiets in de fik had gestoken op de Dwarswijk. Op de Middelwijk werd de groep aangetroffen, aangesproken en aangehouden. Zes strafrechtelijk minderjarigen, allen afkomstig uit Drachten zijn overgebracht naar het bureau. Ouders van de jongens zijn gewaarschuwd. De jongens hadden fietsen vernield en spiegels van autos getrapt. Dit hadden zij ook op maandag 13 september en woensdag 15 september gedaan. Na verhoor zijn de jongens heengezonden..

Sneek: aanrijding met letsel
Maandag omstreeks 18.50 uur reed een 23-jarige inwoonster van Sneek op haar scooter over de Bonningaleanme en gaande in de richting Groenedijk. In een bocht raakte zij met haar scooter onderuit en kwam ten val. Zij raakte gewond aan haar rechterknie. Per ambulance is zij overgebracht naar het Antoniusziekenhuis in Sneek voor onderzoek.

Lemmer: rijden onder invloed en aanrijding
Dinsdag omstreeks 02.10 uur werd melding gemaakt dat een auto in de sloot lag bij het Transveer. Ter plaatse bleek inderdaad de auto met de voorzijde ion de sloot te liggen. De bestuurder, een 34-jarioge inwoner van Emmelloord stond bij de auto. Door een overstekende egel moest hij uitwijken en belandde in de sloot. Hij had gedronken en op het bureau blies hij 975 ug/l, goed voor een rijverbod van 12 uur. Tevens is zijn rijbewijs ingevorderd.

Balk: snelkraak radiozaak
Dinsdag omstreeks 04.20 uur vond een snelkraak plaats bij een radiozaak aan de van Swinderenstraat. Aan de achterzijde van het pand werd naast de achterdeur een ruit met een trottoirtegel vernield. Weggenomen zijn een drietal televisies type LCD. Aangifte werd gedaan door een 44-jarige inwoner van Balk.

Leeuwarden: winkeldievegge aangehouden
Maandag omstreeks 14.50 uur werd in een warenhuis aan de Centrale een 32-jarige inwoonster van Stiens aangehouden voor winkeldiefstal. Zij had een paar laarsjes en wat kleding weggenomen. Bij het verlaten van de winkel ging het alarm af.

Hurdegaryp: Kettingbotsing met letsel
Op maandag 20 september heeft op de Rijksstraatweg in Hurdegaryp een kettingbotsing plaatsgevonden. Om ongeveer 15:30 uur reden zeven voertuigen vanuit Leeuwarden richting Hurdegaryp, ter hoogte van de spoorbomen. Er vielen drie gewonden.
De snelheid van de rij autos viel terug door de beginnende avondspits. Een 19-jarige bestuurster uit Burgum haalt een taxi in en voegt rechts in voor de taxi. De 25-jarige taxichauffeur uit Groningen ziet te laat dat de snelheid mindert en komt met onverminderde snelheid achter op de auto van de 19-jarige af. De 19-jarige ziet dit en wijkt uit naar de linkerbaan. Het ontgaat de taxichauffeur nog steeds, dat de snelheid in het verkeer terugloopt en hij raakt nog net een andere auto. De bestuurder van deze auto probeerde dit te voorkomen, door in de berm te sturen. De taxichauffeur remt uit alle macht, maar kan niet voorkomen, dat hij tegen de achterzijde van een auto rijdt, bestuurd door een 57-jarige vrouw uit Hurdegaryp. Deze auto raakt totaal vernield. De taxichauffeur stuurt naar links en schampt de auto van de 19-jarige, die al eerder naar links was uitgeweken. Vervolgens rijdt de taxi tegen de rechterzijde van een auto, die voor de auto van de 19-jarige reed. Ondertussen botste de auto van de 57-jarige tegen een daar voor haar rijdende auto en vervolgens botst deze weer tegen zijn voorganger. In deze autos zaten respectievelijk een 37-jarige vrouw uit Tytsjerk en een 25-jarige man uit Kollum. Door de aanrijding zijn de 57-jarige bestuurster en de 37-jarige bestuurster met nekklachten per ambulance overgebracht naar MCL Zuid te Leeuwarden.

Heerenveen: diefstal schoeisel uit winkel
Maandag omstreeks 14:40 uur werd winkeldiefstal gepleegd in een bedrijf aan de Dracht. Een 37-jarige vrouw uit Heerenveen deed aangifte. Een 36-jarige verdachte uit Heerenveen is naar het bureau overgebracht. Zij is daar gehoord.

Franeker: diefstal uit boot
Tussen dinsdag 14 en maandag 20 september werd ingebroken in een boot aan het Van Harinxmakanaal in Franeker. Weggenomen zijn 20 meter buis en een zestal antieke ijzeren strijkbouten. Aangifte werd gedaan door een 63-jarige inwoner van Hitzum